fbpx Fyll, fjesing og avklippete fingre Hopp til hovedinnhold

Fyll, fjesing og avklippete fingre

Overfylt strand i Polen

Det heter seg at de fleste ulykker skjer i hjemmet, men det kan skje mye fælt i ferien også. Heldigvis er hjelp å få, selv om du er langt fra både fastlege og fastland.

Sommeren er tiden da bleke kontorrotter kaster seg uredde ut i risikable friskusaktiviteter på sydlandske strender og i norsk skjærgård.

Hageredskap med skarpe kanter hentes optimistisk frem fra utallige hytteboder.

Alkoholinntaket stiger omvendt proporsjonalt med dømmekraften, og ferieflørter kan vise seg å ha hatt andre ferieflørter før.

Allerede fra mai av kommer det inn en del fingre og tær som har hatt nærkontakt med gress- og kantklippere.
Rolf Jarnes, leder av Kristiansand legevakt

Magen får nærkontakt med eksotiske bakteriefloraer, og nakne føtter møter fjesing og stillehavsøsters.

Ferielivets farer

På Kristiansand legevakt merkes det godt at det er sommer.

– Allerede fra mai av kommer det inn en del fingre og tær som har hatt nærkontakt med gress- og kantklippere.

Det forteller leder på legevakten og psykiatrisk sykepleier, Rolf Jarnes.

Sommeren er også høytid for å finne frem redskap man ikke har helt kontroll på.

Fingre i saksa

– Noen tar i bruk motorsaga for aller første gang. De skal bare kappe en liten kvist, og så går det galt. Det er også dem som klarer å klippe av seg fingre med hekksaksa. Vi har hatt flere slike innom, sier Jarnes.

Mange kommer nemlig først til legevakten med tilstander som et sykehus helst bør ta seg av. I fellesferien er ellers brennmaneter, veps, hoggorm og solbrenthet faste gjengangere.

Jarnes forteller at legevakten i Sørlandets største by dobler antall henvendelser fra folk utenbys fra i ferietiden – fra rundt 12 til 24 i døgnet.

Også lokalbefolkningen er hyppigere innom om sommeren.

– Om sommeren skader folk seg gjerne på andre tider av døgnet, på kvelds- og nattetid, når fastlegen ikke er tilgjengelig. Da kommer de til oss.

Les også: Slik unngår du sykdom i ferien

Øker bemanningen

Klok av skader, har legevakten i Kristiansand økt bemanningen om sommeren med én ekstra sykepleier og én ekstra lege på dagvakt.

Sommer er også festivaltid. Under helgens Palmesus på Bystranda, satte legevakten ut en ekstra lege sammen med ambulansetjenesten inne på festivalområdet.

Bruk høy solfaktor, drikk mer vann enn alkohol og hold dere unna brennmaneter!
Rolf Jarnes, leder av Kristiansand legevakt

– Det tar av trykket fra legevakten. Når fem–seks fulle folk kommer inn i venteværelset samtidig, gjør det noe med trygghetsfølelsen til andre pasienter, ikke minst barn.

Jarnes har følgende, generelle råd til sommerens feriegjester:

– Bruk høy solfaktor, drikk mer vann enn alkohol og hold dere unna brennmaneter!

– Og så vil jeg ønske alle en god og trygg sommer.

Syk i Syden

Også utendlandsfarere utsettes for mange feriefarer.

Og selv om ferielandets helsevesen kan holde vel så høy standard som det her hjemme, kan det være vanskeligere å orientere seg og forstå systemet.

Velbemidlete turister kan også være fristende ofre for useriøse tilbydere og kostbar overbehandling.

For den som blir syk eller skadet i utlandet, kan det derfor – før man legger liv, helse og lommebok i hendene på nærmeste klinikk – være lurt å ta kontakt med forsikringsselskapets alarmsentral.

SOS International er Nordens største av dette slaget, og i fjor sommer bidro de til med akutt hjelp til rundt 8200 nordmenn i utlandet.

Det er liten grunn til å tro det blir færre i år, og aller flest forventes å be om hjelp fra populære ferieland utenfor Norden, som Spania, Hellas og Tyrkia.

Mye overbehandling

De ovennevnte tre landene er også steder der det, ifølge divisjonsdirektør hos SOS International, Karin Tranberg, er stor risiko for overbehandling.

Folk blir fort hjelpeløse og sårbare når det skjer noe på reise i utlandet.
Hilde Breivik, sykepleier hos Helsetelefonen

– Overbehandling kan forekomme på private sykehus og klinikker i utlandet, og kan være alt fra unødvendige blodprøver og skanninger til akutte operasjoner av leddbånd eller benbrudd som man aldri ville gjort på et norsk sykehus, forteller hun via en pressemelding 3. juli.

Forvirring, feber og fyll

– Folk blir fort hjelpeløse og sårbare når det skjer noe på reise i utlandet, sier sykepleier Hilde Breivik.

– Alt blir gjerne sterkere og verre enn hjemme.

De siste elleve årene har Breivik, via den private rådgivningstjenesten Helsetelefonen, snakket med utallige, fortvilte, ferierende nordmenn i nære og fjerne strøk.

– Vi ser at blant de som reiser, er det flere eldre enn før, flere yngre enn før og flere som er sykere enn før. Folk reiser dessuten til stadig mer eksotiske steder.

Uforberedte og uvørne

Breivik lar seg stadig forundre over hvor uforberedte og uvørne enkelte kan være når de begir seg ut i den store verden.

– Mange forventer at helsetjenester skal være like tilgjengelige, gode og enkle å forholde seg til som hjemme, uansett hvor de befinner seg, sier hun.

– Unge mennesker blir dessuten fort uforsiktige i ferien. De kjører moped uten hjelm, drar på båttur uten redningsvest, har usikker sex og tar piller de får av fremmede på bar.

Tjue øreunger i døgnet

Helsetelefonen merker stor pågang fra ferierende nordmenn nå om sommeren. De ringer før, under og etter turer til alle verdens land og om all verdens ting. I løpet av en sommersesong kommer det flere tusen henvendelser knyttet til reise.

Ofte gjelder det barn som har fått en infeksjon i øret etter bading.

– Vi har vel omtrent tjue øreunger i døgnet nå, sier Breivik.

Foreldrene får da som regel råd om å kontakte lokal lege eller alarmsentralen til sitt forsikringsselskap.

Termometre som kun viser fahrenheit, er en annen gjenganger.

Det er også blitt mange telefoner fra foreldre til større barn. De ringer gjerne når den håpefulle har pådratt seg skade eller sykdom på en utenlandstur uten voksenfølge.

Stiller ikke diagnoser

Helsetelefonens sykepleiere forsøker aldri å stille diagnoser, men de vurderer behovet hver enhelt har for assistanse. De hjelper innringere med informasjon og med å orientere seg. Terskelen for å sende folk videre, er lav.

Norske turister med reiseforsikring kan være en gullgruve for lokale aktører.
Sonja Magnerud, leder for sykepleierne hos Helsetelefonen

– Vi er ikke noe konkurrent til legevakt eller lokale helsetjenester, men et supplement med bedre tid, understreker Sonja Magnerud, leder for de 18 sykepleierne som betjener Helsetelefonen.

Gullgruve

Å avverge overbehandling og dyre prosedyrer er ofte en utfordring for feriefolket.

– Norske turister med reiseforsikring kan være en gullgruve for lokale aktører, påpeker Magnerud.

Hun forteller om en voksen kar som nylig ringte fra Hellas. Han hadde vært innom et apotek med kona og bedt om noe for hennes forstoppelse. Før de visste ordet av det, var de sendt av gårde i en ambulanse.

– Noen steder risikerer man å få infeksjoner behandlet med en trippel-cocktail av antibiotika, soppmiddel og kortison, forteller Magnerud.

– I utlandet kan dessuten medisinene og virkestoffene folk får, være annerledes enn det de ville blitt tilbudt hjemme. Da hjelper vi til med å forklare hva de har fått, sier Breivik.

Føre var

Breivik har et lønnlig håp om at flere forbereder seg bedre før de drar ut på reise.

At folk sørger for å ta nødvendige vaksiner i god tid. At de vet hvor de skal og er like, eller mer, forsiktige enn de ville vært hjemme.

– Ta med det dere trenger av medikamenter og utstyr til alle i reisefølget for hele turen, samt litt ekstra. Det er ikke sikkert alt er like tilgjengelig på en liten gresk øy som hjemme, minner hun om.

– Pakk med et fyldig reiseapotek, ikke minst for sårbehandling, påpeker Magnerud.

– Et lite rift i Thailand, kan bli langt mer alvorlig enn hjemme, på grunn av uvant bakterieflora.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse