fbpx WHO: Datingapper bremser kampen mot kjønnssykdommer Hopp til hovedinnhold

WHO: Datingapper bremser kampen mot kjønnssykdommer

Bildet viser en kvinne som er på en online datingapp.
ØKT SEKSUELL AKTIVITET: Datingapper har gjort seksuelle treff enklere og mer tilgjengelig. WHO advarer mot faren for kjønnssykdommer. Foto: Mostphotos

Verdens helseorganisasjon (WHO) slår alarm om manglende framgang i kampen mot kjønnssykdommer. Organisasjonen peker på datingapper og økt seksuell aktivitet.

– Folk blir mer avslappet når det kommer til beskyttelse, og det er farlig i en tid der sex har blitt mer tilgjengelig på grunn av ting som datingapper, sier Teodora Wi, ekspert på seksuelt overførbare sykdommer i WHO.

Daglig registreres det en million nye tilfeller av kjønnssykdommer eller infeksjoner som kan behandles, ifølge WHO. Det er omtrent det samme tallet fra forrige WHO-rapport om temaet, som er fra 2016. Den gang ble 376 millioner tilfeller av klamydia, gonore, syfilis og trichomonas-infeksjon registrert. Antallet smittede den gang var om lag på samme nivå som i 2012.

Kondom

Wi i WHO sier kondombruk kan ha gått ned etter at legemidler som tar knekken på virus, har blitt mer tilgjengelige.

Folk blir mer avslappet når det kommer til beskyttelse, og det er farlig i en tid der sex har blitt mer tilgjengelig på grunn av ting som datingapper.

Teodora Wi, ekspert på seksuelt overførbare sykdommer i WHO

WHO advarer også mot seksuelt overførbare infeksjoner, som er vanskelige å oppdage ettersom det ikke er åpenbare tidlige symptomer. Dersom infeksjonene ikke behandles, kan det føre til alvorlige kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdommer og nevrologiske sykdommer.

– Vi ser på det som en skjult epidemi, en stille epidemi, en farlig epidemi, sier Melanie Taylor, ekspert på seksuelt overførbare infeksjoner i WHO.

Ber verden våkne

Peter Salama, direktør for avdelingen for helsedekning i WHO, sier i en uttalelse at de ser mangel på fremgang blant land for å stoppe spredningen av seksuelle overførbare infeksjoner over hele verden.

Han sier rapporten de kommer med, bør være nok til å få myndighetene i verden til å våkne for å sikre at alle har tjenester som gjør at folk kan beskytte seg og få behandling for infeksjonene.

Helsedirektoratet lanserer oralsex-kondom

ÅRETS NYHETER: Adélie Dorseuil har ansvaret for kondomordningen i Helsedirektoratet. Her viser hun frem årets nyheter, som hun håper kan få ned blant annet forekomsten av gonoré i halsen. Foto: Ann-Kristin B. Helmers

Gonoréforekomsten øker, Helsedirektoratet håper risikogrupper vil bruke kondom ved oralsex.

Helsedirektoratet lanserer nå et eget oralsex-kondom, og oppfordrer helsepersonell til å være påpasselig med at tester også tas fra halsen.

– Bakgrunnen for sugekondomet, er at stadig flere menn som har sex med menn blir smittet av gonoré og syfilis i halsen ved munnsex.

Det sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved avdeling for tuberkulose, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet (se tall lenger nede i saken).

– Munnsex har blitt sett på som sikrere

– Årsaken til at denne smitten øker, er at oralsex gjennom mange år har blitt sett på som en sikrere sexpraksis for å unngå hiv. Men både syfilis og gonoré smitter lett ved suging, og da er det bare kondombruk som hindrer smitte, sier Nilsen.

– Hiv-tallene går nedover, og det gleder vi oss over. Men når frykten for hiv nærmest blir borte ved den gode hiv-behandlingen, så ser vi at mange velger å ha sex uten kondom. Mange av de smittede blant sex som har sex med menn, har gonoré både i anus og i halsen, sier han.

– Den reduserte risikoen for hivsmitte er en viktig driver for den kraftige økningen av gonoré og syfilis, sier han.

– Snakk om oralsex!

– Vi ønsker at helsepersonell tar med oralsex i definisjonen av sex når de snakker om og tester for seksuelt overførbare infeksjoner, sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i Avdeling barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet.

– Ubeskyttet oralsex har nok ikke vært så høyt oppe i bevisstheten hos helsepersonell, men når vi ser den eksplosive økningen av kjønnssykdommer som gonoré i hals, må vi forsøke å gjøre noe, sier hun.

Helsedirektoratet har en kampanje på Facebook, hvor de oppfordrer helsepersonell til å teste halsen hos personer i risikosonen. 

I tillegg lanserer de nå en lukt-, smak- og glidemiddelfri kondom som er tydelig merket med navnet «oral».

– Vi vet at mange ikke beskytter seg ved oralsex. Samtidig har vi hatt etterspørsel etter kondomer som kan brukes ved munnsex. Vi håper designet og utformingen av kondomet gir økt lyst til bruke beskyttelse, slik at smitte via munn og svelg unngås.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er gonoré i ferd med å spre seg epidemisk blant menn som har sex med menn. Antallet diagnostiserte gonorétilfeller i Norge er mer enn femdoblet de siste 10 årene. Økningen i Norge de siste årene skyldes først og fremst en reell økt forekomst av sykdommen, men også mer effektiv diagnostikk. 

Mer fristende kondom

Årets nyhet, oralsexkondomet, er en del av Helsedirektoratets gratis kondomordning. Helsedirektoratet sender ut gratis kondomer på forespørsel. 

Helsedirektoratet har tidligere fått innspill fra helsesøstre på at det forrige designet på kondompakkene gjorde det vanskelig å skille de ulike sortene. De gamle hadde nøytralt, svart design, og typen kondom var merket med små bokstaver.

– Det er derfor vi nå lanserer en ny «kolleksjon» av kondompakker. Her er det ulike mønstre knyttet til hver kondomtype: Standard, stor, tettsittende, tykk, tynn, jordbær, svart og oral, opplyser Adélie Dorseuil, som har ansvaret for kondomordningen i Helsedirektoratet.

– Vi har brukt innspill fra ungdommer, blant annet ungdomsgruppen hos Sex og Samfunn, til å gi tilbakemelding på det nye designet og ulike budskap til en kondomkampanje, opplyser hun.

Foto: Ann-Kristin B. Helmers

Brukte 8,5 millioner på kondomer

Helsestasjoner, skolehelsetjenesten, helsesøstre, russestyrer, organisasjoner, arrangementer og andre som trenger gratis kondomer og glidemiddel til utdeling kan bestille større forpakninger på nett. 

Målgruppene er ungdom og unge voksne under 25 år, personer som kjøper og selger sex, flyktninger og asylsøkere, menn som har sex med menn, mennesker som lever med hiv og deres partnere, og innsatte i fengsel.

I 2017 brukte Helsedirektoratet 8,5 millioner kroner på kondomer. Litt over halvparten av beløpet finansierte utsendelse av kondomer til privatpersoner. Resten gikk til kondomer som bestilles av ulike organisasjoner. 

Frykter resistente bakterier

En person som har fått påvist gonoré-smitte, skal varsle tidligere sexpartnere eller få hjelp av helsepersonell til å varsle anonymt. 

Folkehelseinstituttet overvåker gonorésituasjonen i Norge ved anonymiserte meldinger fra leger og laboratorier til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). 

Siden gonokokkene lett utvikler resistens, frykter helsemyndighetene at de vil bli svært vanskelig å behandle om noen år. 

Øker år for år

Situasjonen i Norge følger ifølge Folkehelseinstituttet en internasjonal trend der gonoré øker kraftig i mange vestlige land. I 2017 ble det meldt 1399 gonorétilfeller i Norge. Av disse var det 1181 menn og 218 kvinner. I 2016 var det totalt 1096 tilfeller.

I 2017 utgjorde menn som har sex med menn 905 av gonorétilfellene, mens 491 var heteroseksuelle. For tre menn var seksuell praksis ukjent. Økningen av gonoré i 2017 ses særlig i Oslo, Hordaland og Sør-Trøndelag. 

I 2014 var det registrert 118 tilfeller av gonoré bare i halsen, tallene har steget år for år, og i fjor var det registrert 241 tilfeller. Det er også en økning i tilfeller der smitten er både i hals og anus.

UTEN GLID: Oralsexkondomet er uten smak, gidemiddel eller lukt. Foto: Ann-Kristin B. Helmers
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.