Stort sykdomsutbrudd på Dana Cup

Unge som spiller fotball i Dana-cup
DANA CUP: – I nitiden lå det barn og spydde i busker og ganger. De som jobber her gikk rundt med masker og begynte å rydde opp, sier lagleder for Søreides gutter 12-lag, Egil Skjoldmo.

Flere fotballag fra Bergen er rammet av et stort utbrudd av omgangssyke på fotballturneringen Dana Cup i Danmark, skriver Bergens Tidende.

Ifølge VG er nærmere 50 barn og unge plassert på isolat.

Det er på Muldbjergskolen i Hjørring at omgangssyken har brutt ut. Flere aldersbestemte lag fra Bergen holder til ved skolen under fotballturneringen. Idrettsklubbene Nymark, Bjarg, Gneist og Søreide er blant dem som skal være rammet av omgangssyke.

Det var Bergensavisen som først omtalte saken. [for abonnenter]

Spysyke

– I nitiden lå det barn og spydde i busker og ganger. De som jobber her gikk rundt med masker og begynte å rydde opp. Det ble opprettet isolasjonsrom og vi har helsepersonell til stede, sier lagleder for Søreides gutter 12-lag, Egil Skjoldmo, til Bergens Tidende. [for abonnenter]

Ved Muldbjergskolen, hvor sykdomsutbruddet er, er rundt 800 fotballspillere innlosjert.

Prøver å finne årsaken

Pressesjef Torben Vandsted i Dana Cup opplyser at turneringen har startet undersøkelser for å finne årsaken til utbruddet.

– Vi har ellers fått isolert de unge menneskene som er blitt syke og instruert alle i grundig håndhygiene. Vi har kalt inn ekstra rengjøringsmannskaper med desinfeksjonsutstyr, sier han til BT.

Hvert år deltar mer enn 1100 aldersbestemte lag i turneringen i Hjørring i Danmark.

Les også:

Norovirus: Sesongen er i gang – hva gjør jeg?

Bildet viser en partikkel av norovirus, fremstilt på datamaskin.
LITEN PARTIKKEL KAN SKAPE MYE BRY: Det krever ikke mange partikler med norovirus for å bli smittet. Her er en partikkel fremstilt ved hjelp av datakunst.

– Føler du deg dårlig, bli hjemme, råder seniorrådgiver Horst Bentele i Folkehelseinstituttet.

Norovirus er del av en virusgruppe som har hatt navn som Norwalk-liknende virus, calicivirus, «små runde, strukturerte virus», og er også blitt kalt «Winter vomiting disease». Uansett navn, er denne formen for omgangssyke veldig uønsket på sykehus og andre helseinstitusjoner.

Kan sitte på dørhåndtak

– Dessverre smitter viruset også rett før man får symptomer, sier Horst Bentele, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet.

Som med andre smittsomme sykdommer, er basale smittevernrutiner essensielle for å unngå å bli smittet og syk. Men det er ikke enkelt å vaske seg unna virus som smitter selv med små mengder viruspartikler og som smitter både før og etter at oppkast og diare har satt inn. Det er også mulig å være smittsom uten å ha symptomer. Og viruset kan smitte indirekte via gjenstander. For eksempel kan det overleve lenge på et dørhåndtak.

Vil informere

Nå i 2017 har Folkehelseinstituttet fått meldt noen få utbrudd i kommunehelsetjenesten. Bentele sier de vil varsles om alle utbrudd, slik helsetjenesten er pålagt.

– For oss er det viktig å ha oversikt slik at vi kan informere og bidra til at helsepersonell reagerer raskt ved mistanke