Blakstad sykehus innrømmer flere tusen brudd på arbeidsmiljøloven

Eksteriørfoto av Blakstad sykehus i Asker
LOVBRUDD: Arbeidsmiljøloven ved Blakstad sykehus skal jevnlig ha blitt brutt over flere år.

Arbeidsmiljøloven er brutt 4234 ganger hittil i år ved den psykiatriske avdelingen på Blakstad sykehus, melder NRK.

Det er akuttseksjon C, seksjon for psykose B, sikkerhetsseksjonen og mottaksseksjonen ved sykehuset som har flest lovbrudd hittil i år, ifølge NRK.

Bruddene på arbeidsmiljøloven omhandler hviletid- og overtidsbestemmelser.

Helseforetaket Vestre Viken opplyser til kanalen at arbeidsmiljøloven ved sykehuset jevnlig har blitt brutt over flere år. Ledelsen ved sykehuset mener noe av forklaringen skyldes at avdeling Lier og Blakstad ble slått sammen i 2018.

Kjent siden 2016

Direktør for kompetanse i Vestre Viken, Eli Årmot, opplyser at de mange bruddene på arbeidsmiljøloven er noe helseforetaket har visst om siden 2016.

Hun forsikrer om at de ser alvorlig på alle lovbruddene, men at situasjonen på sykehuset ikke har gått utover pasientenes sikkerhet.

– Dette er ikke noe uvanlig eller spesielt for verken Blakstad eller Vestre Viken. Dette er sånn det ser ut, men vi skal ikke lene oss på det, sier hun til NRK.

Ifølge sykehuset er det utfordrende å skaffe nok psykiatriske sykepleier og vernepleiere på Blakstad.

Les også:

Sykepleier stjal sovemiddel til eget misbruk

En håndfull piller i hvitt, blått, gult og rosa strødd utover.
SOVEPILLER: Sykepleieren skal ha tatt mellom 7000 og 10 000 piller av merket Zopiclone fra trallen og medisinrommet. (Illustrasjon)

En sykepleier ble dømt til fengsel og fratatt autorisasjonen etter å stjålet mellom 7000 og 10 000 tabletter av det vanedannende sovemiddelet Zopiclone.

Sykepleieren var ansatt ved et sykehus, der medisinen ble stjålet fra tralle og medisinrom.

Forholdene er beskrevet i et brev fra Statens helsetilsyn

Ikke for rusen

Det var arbeidsgiveren som oppdaget at det manglet medisiner på stedet. Tablettene hadde forsvunnet mens den aktuelle sykepleieren var på vakt, samtidig hadde sykepleierens nærmeste leder i en periode vært bekymret over høyt korttidsfravær.

Sykepleieren innrømmet å ha stjålet tablettene, også utenom sine egne vakter, og understreket at medisinen ikke ble brukt for rusens skyld, men for å døyve smerter og søvnproblemer som følge av sykdom og samlivsbrudd.

Helsetilsynet mener imidlertid at sykepleieren ikke kan ha hatt kontroll over bruken, blant annet fordi inntaket til slutt ble så høyt at det kan ha påvirket tilstanden på jobb. Forbruket ble anslått til 2000 tabletter

Les også: