fbpx New York Times: – Kan bevise at russiske fly bombet fire sykehus i Syria med vilje Hopp til hovedinnhold

New York Times: – Kan bevise at russiske fly bombet fire sykehus i Syria med vilje

SYKEHUSETS INNGANG: Bildet fra 5. mai 2019 viser ødeleggelsen av inngangen til sykehuset i landsbyen Kafr Nabl i Syria. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP)/ScanpixNTB

Russiske fly bombet fire sykehus med vitende og vilje i Syria, har New York Times dokumentert. – Dette skjer dessverre i en tid når helsetjenestene trengs mest, sier Elizabeth Hoff.

Det er avisen New York Times som melder om bombingen, i både tekst og levende bilder.

Angrepene, som New York Times har knyttet til Russland, er fra russiske radioopptak, logger fra flyspottere og øyevitnebeskrivelser. De skriver at angrepene er en del av et større mønster av angrep mot sykehus som kontrolleres av president Bashar al-Assads motstandere.

Angrepene ble utført i løpet av 12 timer fra 5. mai, ifølge avisen.

– Tragisk å høre om

På den tiden var den norske sykepleieren og jordmoren Elizabeth Hoff Verdens helseorganisasjons (WHO) stedlige representant i Syria. Det har hun vært fra 2012 til i sommer.

16. juli begynte hun som leder for WHOs helsearbeid i Libya.

Elizabeth Hoff, leder for Verdens helseorganisasjon i Syria. Sykepleier og jordmor
ANGRIPES: – Vi har utallige eksempler på at vaksinasjonsarbeidere blir angrepet i felt når de utforer sine tjenester, forteller Elizabeth Hoff. Foto: Marit Fonn

– Det er tragisk å høre om og å se resultat av angrep på helsetjenester. Dette skjer dessverre i en tid når disse tjenestene trengs mest, skriver hun i en e-post til Sykepleien.

– Sårede kan ikke få den hjelp de så sårt trenger. Pasienter må flykte fra sykehussengen og har verken styrke eller mot til å beskytte seg selv. Vi har utallige eksempler på at vaksinasjonsarbeidere blir angrepet i felt når de utforer sine tjenester, skriver Elizabeth Hoff.

Les også: Norsk jordmor er WHO-topp i Syria

– Minst 916 helsearbeidere drept siden 2011

Samtlige av sykehusene hadde oppgitt sine koordinater til FN for at de kunne settes opp på en liste over mål som ikke skulle angripes.

I august åpnet FNs generalsekretær António Guterres en etterforskning av sykehusbombingene. Etterforskningen, som fortsatt pågår, skal finne ut hvorfor sykehusene som frivillig oppga sine koordinater, koordinater som ble gitt til Russland og andre involverte for å hindre at de ble angrepet, likevel ble angrepet.

Minst 916 helsearbeidere har blitt drept i Syria siden 2011, ifølge organisasjonen Physicians for Human Rights.

– Vet ikke hvem som har utført angrepet

Elizabeth Hoff forteller at WHO rapporterer til sikkerhetsrådet om alle angrep på helsepersonell, sykehus, helsestasjoner samt medisinsk utstyr i Syria og i Libya og i andre land der dette skjer.

– WHO har ikke informasjon tilgjengelig angående hvem som har utført angrepet. WHO fordømmer ethvert angrep på helsepersonell, sykehus, helsestasjoner og medisinsk utstyr/medisiner. Dette er stikk imot International humanitarian law (IHL) og Genèvekonvensjonen, skriver Hoff.

Verdens helseorganisasjon (WHO):
  • WHO står for World Health Organization.
  • Er et organ under FN, etablert i 1948.
  • Hovedkvarter i Genève i Sveits.
  • Har 194 medlemsstater.
  • Formålet er å sørge for best mulig helse for verdens befolkning.
  • Setter standard for internasjonal helse og medisinsk behandling.
  • Koordinerer medisinsk hjelp til steder som er rammet av infeksjonssykdommer som sars, malaria og aids. Distribuerer vaksiner.
  • Elizabeth Hoff var WHOs stedlige representant i Syria fra 2012 til 2019.

Kilder: WHO og Wikipedia

Les også: