Lavere vaksinasjonsgrad blant eldre i Norge enn i andre OECD-land

ET STYKKE IGJEN: Regjeringens mål er at 75 prosent av de eldre skal være vaksinert mot influensa. 

Andelen eldre over 65 år som er vaksinert mot influensa, er lavere i Norge enn i andre OECD-land, ifølge en ny helserapport.

Tallene er fra 2017 og viser at 34 prosent av nordmenn over 65 år er vaksinert mot influensa, ifølge OECD-rapporten Health at a glance. Gjennomsnittet i OECD-landene var 41 prosent.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser imidlertid at andelen influensavaksinerte eldre var på 48 prosent vinteren 2018/2019.

Regjeringen har et mål om at 75 prosent av de eldre skal være vaksinert mot influensa.

– Trenden går riktig vei, men vi har enda et stykke igjen før vi når målet om å vaksinere 75 prosent av alle over 65 år og andre risikogrupper, skriver eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) i en e-post til NTB.

I tillegg til eldre oppfordrer Listhaug helsepersonell om å ta influensavaksinen.

– Ikke bare av hensyn til seg selv, men også fordi de møter eldre og hjelpetrengende i sin arbeidshverdag. I denne rollen kan man være smittebærer og på denne måten utgjøre en helsetrussel mot dem man er satt til å hjelpe, skriver hun.

Les også:

Gjenbruk av sprøyter knyttes til hivsmitte blant 900 barn i pakistansk by

SMITTEUTBRUDD: Minst 25 barn skal være døde og minst 900 smittet av hiv. Mange av dem isoleres eller må holde seg sammen med andre som også bærer smitten. 

1200 mennesker, 900 av dem under 12 år, har i år testet positivt på hiv i den pakistanske byen Ratodero. En barnelege ble først knyttet til utbruddet etter å ha brukt gamle sprøyter på pasientene sine.

Smitten ble identifisert i april da en rekke barn ble liggende med feber uten å bli bedre. Siden har 1200 av byens innbyggere testet positivt på hiv. 900 av dem har vært barn.

Det skriver The New York Times i to nylig publiserte artikler. 

Nærmere undersøkelser viste at mange av barna hadde besøkt den samme legen. Legen behandlet mange av byens fattigste barn, og med en ekstra lav pris for foreldre med liten inntekt var han også byens billigste.

Smitten ble først knyttet til den aktuelle barnelegen, som skal ha gjenbrukt gamle sprøyter. Nå regnes det som mindre sannsynlig at denne legen alene har hatt skylden for epidemien.

Smittevernet er dårlig ikke bare blant legene, det er også dårlig blant barberere og tannleger som ofte bruker usteriliserte redskaper eller samme redskap på flere personer, ifølge The New York Times.

Ifølge Folkehelseinstituttets smittevernveileder er risikoen for overføring av

Les også: