fbpx 114 studieplasser for sykepleiere står tomme Hopp til hovedinnhold

114 studieplasser for sykepleiere står tomme

Bildene viser studenter fra Høgskolen i Oslo

Til tross for stor pågang hos de sentrale sykepleierutdanningene har 14 av 37 utdanningssteder tomme studieplasser i faget, viser en kartlegging fra Khrono.

Khrono, nyhetsavisen for høyskoler og forskning, har kartlagt tomme studieplasser på de 37 sykepleierutdanningene som hadde opptak i høst.

Flest tomme studieplasser finnes i Hammerfest, hvor 24 av 70 – altså 34 prosent – planlagte plasser står ubrukt, skriver avisen.

Hakk i hæl følger Namsos og Narvik med henholdsvis 21 og 14 ledige plasser.

Nye opptakskrav

Etter at regjeringen innførte nye opptakskrav til studiet i vår, falt antallet søkere med 18,7 prosent. Store og sentrale studiesteder har likevel klart å fylle opp plassene.

Vesterålen, Drammen, Horten og Porsgrunn ligger best an på listen over utdanninger med ledige plasser. På disse stedene er det bare en plass som står tom, ifølge tall Khrono har samlet inn fra Samordna opptak.

Bekymret

Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde tidligere i år tall som viser at Norge vil mangle 28 000 sykepleiere i år 2035. En av fem slutter også i sykepleieryrket i løpet av de ti første årene av arbeidslivet, ifølge SSB.

Nestleder i NSF Student, Martin Wichstad, uttrykker bekymring.

– Når en av fem sykepleiere slutter før de har vært ti år i jobben, gir det oss grunn til bekymring. Hvorfor er det slik, må vi spørre oss selv om. Hva kan myndighetene gjøre for å beholde de nyutdannede sykepleierne? Det handler selvsagt om å bedre arbeidsforholdene, tilby hele og faste stillinger og mer lønn. Det er en god plass å starte, oppfordrer nestlederen.

For få menn

Han påpeker også at utdanningen ikke lykkes med å tiltrekke seg nok menn og etterlyser tiltak.

– Lærerutdanningen har fått fem millioner kroner for å jobbe med dette. Det er vel én av fire lærere i grunnskolen som er menn. Blant sykepleiere finner vi én mann per åttende kvinne, poengterer Wichstad.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse