fbpx #Fall | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

#Fall

Når eldre mennesker faller, starter problemene.

Leder, Barth Tholens

En høy pris for et lite uhell

Fall blant eldre koster både den enkelte og samfunnet dyrt. Som oftest settes det først i gang tiltak når uhellet allerede har skjedd.

Hvorfor snakke om fall?
Bilde av eldre mann som grer håret foran speil.

– Jeg har fått en psykisk knekk

Kjell Ramberg har ventet i åtte måneder på å få en rullestol som kan brukes ute. To ganger har han stupt i asfalten fra innerullestolen og skadet seg på vei til butikken. Nå er han blitt engstelig.

bildet viser at Ruth Aga sjekker et brudd

Reduserte hoftebrudd med 40 prosent på fire år

Nordstrand og Østensjø bydeler i Oslo reduserte antall hoftebrudd ved å identifisere og følge opp risikopasienter. Et nytt pasientforløp for eldre pasienter som kom på skadelegevakten etter å ha falt, gjorde susen.

Hva innebærer en fallskade?

Bruddskader som følge av fall endrer livet til mange eldre. De går fra å være aktive og selvhjulpne til å trenge omsorg og pleie.

Bildet viser Maria Bjerk

– Tenk fallforebygging tidlig

– Sykepleiere er viktige bidragsytere i fallforebygging, sier fysioterapeut Maria Bjerk. Hun har fire favorittøvelser sykepleiere kan instruere sine pasienter i, både hjemme og på institusjon.

Judo

Judoklubben lærer eldre å falle som en banan

I den godt polstrede salen til Levanger Judoklubb i Trøndelag trener eldre på å falle. De triller rundt, hiver seg baklengs, sidelengs og forlengs. Poenget er å falle mykt, uten å skade seg. Og å bli mindre redd.

Da jeg ikke var der

Jeg tror jeg kan huske dem alle. Alle dem som har falt mens jeg hadde ansvaret for dem.

Illustrasjonen viser en eldre mann som faller ned en trapp

Hva gjør vi når eldre har falt?

Fall er en unntakstilstand og en katastrofe for mange eldre. Å «normalisere» fall hindrer mange fra å få riktig helsehjelp når de trenger det.

bildet viser gamle hender med piller

Kan noen fall skyldes medisinene?

Både psykofarmaka og hjertemedisiner mistenkes for å gjøre pasientene svimle og ustø. At bruken av dem fører til fall er ikke bevist, men heller ikke motbevist.

Velferdsteknologi

Sensorene varsler når «Anna» står opp

​​​​​I sju år har Skien kommune systematisk testet, tilpasset og implementert velferdsteknologi, blant annet for å forebygge fall. – Selve teknologien er ofte den enkleste biten, sier rådgiver Espen Gottschal.

Utgave på papir