fbpx Statsbudsjettet: Helsesykepleiere skal på nett Hopp til hovedinnhold

Statsbudsjettet: Helsesykepleiere skal på nett

Bildet viser en jente foran en datamaskin.
MØTES PÅ NETT: 35 millioner vil regjeringen bruke til å digitalisere helsesykepleiere. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Regjeringen vil bevilge 170 millioner kroner til opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse – inkludert økt digitalisering av skolehelsetjeneste.

Både skolehelsetjeneste og helsestasjoner skal bli mer tilgjengelig digitalt, heter det i forslag til statsbudsjett. Det er satt av 35 millioner kroner til dette.

Psykisk helse

Opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse, som gjelder perioden 2019–2024, styrkes med 130 millioner kroner i budsjettforslaget. Av dette er 100 millioner kroner satt av til kommunenes frie inntekter.

Barnevern og FACT ung

Regjeringen foreslår også å bevilge til sammen 30 millioner kroner til helsesatsingen i barnevernet.

De siste fem av de totalt 170 millionene går til FACT ung (FACT står for Flexible Assertive Community Treatment), som skal hjelpe unge som har alvorlige psykiske lidelser og sammensatte og langvarige behov.

Les også:

Statsbudsjettet: NSF vil ha en egen sykepleierpakke

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder
IKKE FORNØYD: Lill Sverresdatter Larsen mener Bent Høie hadde en gyllen mulighet, men at han ikke grep den. Foto: Marit Fonn

Fastlegeordningen styrkes med 450 millioner ekstra kroner. LIS-legene får 26 millioner øremerket. Sykepleierne er ikke like heldige.

I 2019 ble helse- og omsorgsminister Bent Høie spurt om hvilken av fire utfordringer som haster mest: Fastlegemangel, sykepleiermangel, antibiotikaresistens, legemiddelmangel. «Sykepleiermangel», svarte han da kjapt.

Les intervjuet her: Bent Høie: Sykepleiermangelen haster mest

450 millioner til leger i kommunen

I 2020, da regjeringen legger frem forslaget til statsbudsjett for 2021, er det fastlegeordningen som får øremerkede midler: 450 millioner.

Sykepleietjenesten i kommunene ser ikke ut til å ha fått tilsvarende øremerkede midler for å styrke sitt tilbud.

– Når Høie sier at sykepleiermangelen haster mest, hadde det jo vært veldig fint om det også kom noen tiltak for å løse utfordringen, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i en pressemelding fra Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Høie har gode intensjoner og god retorikk, men her har han hatt en gyllen mulighet til å gjøre noe med sykepleiermangelen, fortsetter hun.

26,5 millioner til leger på sykehus

Også i sykehusene får legene øremerkede midler. Sykehusene får 26,5 millioner til nye LIS-stillinger (lege i spesialisering).

Sykepleiernes forbundsleder mener regjeringen og Stortinget må vurdere helt nye virkemidler for å sikre samfunnet nok sykepleiere.

– Et virkemiddel kan være en sykepleierpakke, der midler for å rekruttere og beholde sykepleiere øremerkes for dette formålet, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Hun mener dette er noe som politikerne må diskutere på alvor.

Larsen viser til at NSF får meldinger fra sykepleiere over hele landet om at kommunene står i en alvorlig situasjon.

– Når Narvik kommune, for eksempel, sier at helse- og omsorgssektoren alene har mellom 350 og 400 stillinger mer enn det kommunen får finansiering til, i en situasjon med høyt sykefravær og covid-19, så er det faktisk signaler som Stortinget må ta innover seg, mener hun. 

– De legger rammene for kommunene og kan ikke bare skyve dette ansvaret fra seg, mener Larsen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.