fbpx Trainee-program skal friste sykepleiere til kommunal karriere Hopp til hovedinnhold

Trainee-program skal friste sykepleiere til kommunal karriere

Mette Sund, prosjektleder trainee-program i Trondheim kommune

– Vi ønsker å vise frem mangfoldet og gi nyutdannede en trygg karrierestart, sier Mette Sund, prosjektansvarlig for Trondheim kommunes trainee-program for sykepleiere.

Fast stilling i kommunen med full sykepleierlønn, kompetanseløft gjennom fagdager, egen mentor og mulighet til å prøve seg ved fire ulike arbeidsplasser gjennom to år.

Dette er noe av det Trondheim kommune frister nyutdannede sykepleiere med gjennom sitt nye trainee-program. Søknadsfristen går ut mandag 1. februar.

En tryggere start

– I utgangspunktet har vi lyst ut ti stillinger, men dersom vi får inn flere, godt kvalifiserte søkere, kan det vurderes å øke antallet, sier prosjektansvarlig Mette Sund.

Hun forteller at målet med programmet er å gi ferske sykepleiere en tryggere og bedre start på yrkeslivet. Det skal også bidra til å rekruttere og holde på arbeidskraft gjennom å vise hvilke varierte karrieremuligheter kommunen kan tilby.

Sykepleiere i kommunehelsetjenesten utfører også avanserte prosedyrer, og det er stort rom for faglig utvikling
Mette Sund

– En del sykepleierstudenter forbinder nok det å jobbe i kommunen primært med sykehjem, men det er så mye annet. For eksempel kan du jobbe med barn og unge, innen rus og psykiatri, på legevakt eller i ergo- og fysioterapitjenesten, sier Sund.

– Sykepleiere i kommunehelsetjenesten utfører også avanserte prosedyrer, og det er stort rom for faglig utvikling.

– Ved å satse så mye på nyutdannede sykepleiere, risikerer man ikke at det blir mindre ressurser til å ivareta og styrke kompetansen til mer erfarne ansatte som allerede jobber i kommunen?

– Jeg tenker at det er en vinn-vinn-situasjon. Trainee-prosjektet vil også bidra til å utvikle sykepleierne som er mentorer eller veiledere. Det er dessuten viktig at ansatte lærer seg å dele på kunnskapen de har, og ta innover seg at det kan ha tilkommet kunnskap som nyutdannede er mer oppdatert på.

Look to Eidsberg

En rekke helseforetak har etablerte trainee-program for sykepleiere, men slike tilbud har vært mindre utbredt i kommunehelsetjenesten. De siste årene har derimot enkelte kommuner prøvd ut slike ordninger, deriblant Bergen, Steinkjer og Eidsberg.

Mette Sund forteller at de har fått mange gode råd og lært av erfaringene i Eidsberg, som nå er del av Indre Østfold kommune.

Her ble det startet en trainee-pilot i 2017 i samarbeid med KS-satsingen Jobbvinner. Piloten gikk siden over i en mer permanent ordning, der det ble ansatt én ny trainee i halvåret ved Edwin Ruuds Omsorgssenter. Pandemien har midlertidig satt ordningen på vent, men ambisjonen er å ta den opp igjen senere.

Å ha en systematisk struktur for hvordan nyansatte tas imot gjør at alle ansatte trives bedre
Wenche Charlotte Hansen

– Vi ser mange positive effekter av trainee-ordningen i Eidsberg, forteller leder av Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Viken, Wenche Charlotte Hansen.

– Å ha en systematisk struktur for hvordan nyansatte tas imot gjør at alle ansatte trives bedre. Ikke minst har mentorer og veiledere stort utbytte av ordningen.

Sluttrapporten [pdf] konkluderte blant annet med at piloten i Eidsberg hadde bidratt til å rekruttere og beholde trainee-sykepleierne og dessuten «styrket fokuset på mentor- og veilederrollen, og styrket trainee-sykepleiernes faglige trygghet og mestring i sin yrkeshverdag».

Nasjonal interesse

Hansen forteller at modellen deres har vekket nasjonal interesse, og at flere andre kommuner ønsker å lære av deres erfaringer.

– Pandemien gjør at vi dessverre ennå ikke har fått implementert ordningen i andre deler av kommunehelsetjenesten, men det er planen på sikt.

Konkurransedyktig

I en nasjonal spørreundersøkelse gjennomført av Norsk Sykepleierforbunds studentorganisasjon i 2018, oppga 70 prosent at jobb i spesialisthelsetjenesten var deres førsteprioritet. Kun to av ti hadde kommunehelsetjenesten øverst på lista.

Mette Sund i Trondheim mener trainee-prosjektet bidrar til å gjøre kommunen mer konkurransedyktig i kampen om nyutdannede sykepleiere, men også St. Olavs hospital lokker med en trainee-ordning.

–Vi må være attraktive på en annen måte, sier Sund.

Vi skal spille sykepleierne gode og gjøre dem til trygge og stabile ansatte
Mette Sund

Blant konkurransefortrinnene til den kommunale ordningen trekker hun frem en kompetansepakke der cirka ti dager per år settes av til undervisning og prosjektarbeid.

– Vi skal spille sykepleierne gode og gjøre dem til trygge og stabile ansatte, sier hun.

– Trondheim har de samme utfordringene med rekruttering som mange andre kommuner. Nye sykepleiere er en positiv ressurs inn, og de har behov for å bli ivaretatt. Vi har ikke råd at gode sykepleiere slutter, så vi må ta godt vare på alle sykepleieren våre – både dem som er, og dem som kommer til.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse