fbpx Vil ha mer i Oslo-oppgjøret: – Å beholde sykepleiere er mye dyrere her Hopp til hovedinnhold

Vil ha mer i Oslo-oppgjøret: – Å beholde syke­pleiere er mye dyrere her

Bård Eirik Ruud, fylkesleder i Oslo NSF

– Kan hende oppleves det like belastende andre steder, men det er et større trykk på helsetjenestene over hele fjøla i Oslo, sier fylkesleder Bård Eirik Ruud. Nå starter lønnsoppgjøret i hovedstadskommunen.

Klokken 10 den 23. april leverer Unio lønnskravene til Oslo kommune.

– Våre krav er rettet mot store utfordringer: De handler om å kunne klare å rekruttere og beholde den livsnødvendige kompetansen til både sykepleiere og spesialsykepleiere. Og til de andre gruppene i Unio, som lærere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, prester og bibliotekarer, sier Bård Eirik Ruud.

Ruud er fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Oslo. Unio er NSFs hovedorganisasjon.

Oslo kommune er et eget tariffområde og forhandler derfor ikke sammen med de andre kommunene i landet, som er i KS-området. Der startet lønnsoppgjøret 21. april.

Les også: Nå starter KS-oppgjøret: I år handler det bare om penger

Blir ikke partene enige innen fristen natt til 1. mai, går oppgjøret til mekling. Blir det streik, vil det være fra 27. mai. 

– Vi så hva som skjedde i det private næringsliv

– Uten tvil har kommunen blitt veldig utfordret på grunn av pandemien. Våre grupper har vært i front hele veien, sier Ruud.

– Presset har vært særlig høyt i Oslo?

– Ja, og siden smittetrykket har vært så høyt, har det vært mye overtid og merarbeid for våre medlemmer. De har stått i det så godt de har kunnet.

Fylkeslederen viser til fjorårets lønnsoppgjør, som resulterte i en lønnsvekst på mellom 1,7 og 1,8 prosent.

– Siden så vi hva som skjedde i det private næringsliv. De ansatte der fikk mye mer enn våre grupper.

Les om lønnsoppgjøret i 2020: Ingen streik i Oslo – minimum 4400 i lønnstillegg

– Forventer penger på bordet

Ruud forventer nå at arbeidsgiverne bruker de virkemidlene de har, for å beholde og rekruttere.

– Det vil si gi mye mer penger enn i fjor?

– Ja, vi forventer penger på bordet, selv om det er et mellomoppgjør.

– Og i et mellomoppgjør handler det bare om penger?

– Ja, denne gangen forhandler vi kun om penger.

Ruud er nestleder i forhandlingsutvalget i Unio-Oslo. Forhandlingsleder er Aina Skjefstad Andersen, som er fylkesleder i Utdanningsforbundet i Oslo.

Les også: Fylkesledere i NSF: Sykepleierne skal ha mer enn frontfaget

– Alt er forsterket i Oslo

– Oslo forhandler alene som kommune. Betyr det at det er et annerledes oppgjør enn i de andre kommunene, altså i KS-området?

– I Oslo er det en forsterkning av alt mulig. For det første er det en ekstrem smittesituasjon, med store utbrudd og en stor påkjenning for ansatte hele tiden, sier Ruud.

– Det kan hende det oppleves like belastende andre steder, men det er et større trykk på helsetjenestene over hele fjøla i Oslo. Det gjelder også skoler og barnehager, sier Ruud.

– Mye dyrere i Oslo

– For det andre er det mye dyrere å rekruttere og beholde i Oslo. Sykepleierindeksen viser til at svært få, 2,5 prosent, klarer å kjøpe seg leilighet på sykepleierlønn i hovedstaden. Det gir spesielle utfordringer. Hvis arbeidsgiverne skal klare å beholde folka, må de bruke virkemidlene sine.

Han viser til at Oslo kommune også er i sterk konkurranse med store helseforetak, som Oslo universitetssykehus, Lovisenberg og Diakonhjemmet.

– Det er attraktive arbeidsplasser som tilbyr bedre lønn, og lønnede utdanningsstillinger. Det betyr en annen konkurransesituasjon enn ellers i landet.

Utdanner seg i Oslo, drar hjem etter en stund

– Kanskje er det også større mobilitet i sykepleiermassene enn andre steder, påpeker han.

– Mange utdanner seg her, jobber her en stund, før de flytter hjem til andre landsdeler. Der får de mer for pengene. Et typisk storbyfenomen, er at det er et dyrere sted å bo, sier Ruud.

– Mer lønn er aller viktigst

– 2,7 prosent er rammen partene i frontfaget ble enige om i år. Hva sier du?

– Vårt mål er selvsagt å komme over det. Skal vi klare å løse problemene vi snakker om, må vi det. Frontfaget klarte ikke selv å holde seg til rammen i fjor, så det er mer som skal til for oss i år, sier Ruud.

– Føler du at det er nå eller aldri for å få et løft for sykepleierne og de andre dere forhandler for?

– Det er i hvert fall en mulighet for Oslo kommune å sende et signal til yrkesgruppene om at den anerkjenner det de har stått i. Men aller viktigst er det at kommunen bruker lønn for å klare å beholde og rekruttere for fremtiden. Selv om det er et mellomoppgjør.

– Hva er det man ikke får i et mellomoppgjør?

– Vi forhandler ikke nå om andre godtgjøringer, arbeidstid eller andre vilkår, for eksempel om permisjon med lønn under utdanning. Teksten i overenskomstene forhandles det om i hovedoppgjøret neste år, sier fylkeslederen i Oslo.

Forhandlingsstart for områder som involverer sykepleiere:

  • Spekter-området (A-del): Startet 14. april
  • KS-området (kommunene): Startet 21. april
  • Oslo kommune: 23. april
  • Stat: 26. april
  • Spekter og NSF: 6. mai. Norsk Sykepleierforbund forhandler da forbundsvist (A2) med Spekter-Helse i helseforetakene og sykehusene med driftsavtale.
  • Virke-HUK: 17. juni. (Tariffområdet Virke-HUK (helse, utdanning, kultur) omfatter private institusjoner drevet av frivillige eller ideelle organisasjoner, som sykehus, sykehjem og rehabiliteringsinstitusjoner og høyskoler.)

Fristen for å bli enige i kommuner og stat er natt til 1. mai. Blir det streik, vil det være fra 27. mai.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse