fbpx – Ja, det blir sykepleierkongress Hopp til hovedinnhold

– Ja, det blir sykepleierkongress

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen

Smittesituasjonen skremmer ikke NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen. De to første dagene i desember samles 1200 sykepleiere fra hele landet for å fordype seg i faget.

1200 sykepleiere er påmeldt til fagkongressen, som skal foregå på Gardermoen 1. og 2. desember dagene i desember.

Forbundsstyret i Norsk Sykepleierforbund (NSF) hadde smittesituasjonen oppe til vurdering tirsdag (23. november).

– Er det forsvarlig å samle så mange sykepleiere når koronasmitten har vært økende?

– Den holdes som planlagt, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.

Under 50 avmeldinger

– Vi har skaffet en oversikt over om det har kommet mange avmeldinger fordi folk ikke har fått fri av arbeidsgiver. Det har skjedd i mindre grad, under 50. De aller fleste er fortsatt påmeldt.

Kongressen er en såkalt hybrid:

– Det vil si at man kan melde seg på både fysisk og digitalt. De cirka 50 som har meldt avbud, har byttet over til å delta digitalt, sier Larsen.

Så langt er 200 påmeldt kun digitalt, ifølge NSF.

Behov for diskusjon i forbundsstyret

– Er det mange sykepleiere som jobber klinisk som er påmeldt?

– Det har jeg ikke oversikt over, men de påmeldte er sykepleiere fra hele landet, sier Larsen.

– Er det rette tiden å ta sykepleiere ut av jobb, når koronasmitten har vært økende, og helsevesenet er presset? Det kan oppfattes som umusikalsk?

– Det var derfor vi hadde behov for å diskutere dette med forbundsstyret. Vi har også konferert med Helsedirektoratet, som ikke legger noen føringer for slike arrangement.

– Skal ikke privatisere ansvaret

Lill Sverresdatter Larsen viser til at det er sykepleiere som privatpersoner som skal delta på kongressen.

– I resten av samfunnet kjøres det på med kongresser og julebord. Det er riktig at sykepleiere er en kritisk kompetanse for helsetjenesten, men vi skal ikke privatisere ansvaret for sykepleiermangelen til den enkelte sykepleiers samvittighet. Sykepleiere skal også ha muligheten til faglig oppdatering og utvikling, sier hun.

Ber alle ta en hurtigtest

Det er altså rundt 1200 som kommer til Gardermoen neste uke.

– Vi skal gjøre alle forbehold vi kan ut fra veiledninger fra både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet for å redusere smittefaren under samlingen, sier Larsen.

– Blir det oppdaget smitte, skal vi ha et system for å håndtere det, og gjøre nødvendige tiltak.

– Blir det krav om å teste seg for covid før kongressen starter?

Vi følger nasjonale retningslinjer, men vi ber om at alle tar en hurtigtest så tett opp til avreise som mulig. Vi har ingen mulighet til å sjekke om dette blir gjort, men sykepleiere vet hva det handler om og tar dette ansvaret på alvor, sier NSF-lederen.

Fem år siden forrige kongress

Sykepleierkongressen skulle egentlig vært arrangert i fjor, men ble utsatt – på grunn av den økende koronasmitten da. Altså før vaksinen var introdusert.

– Dette er den største faglige konferansen for sykepleiere. Den arrangeres bare hvert fjerde år, nå er det fem år siden sist. Det er helt nødvendig at sykepleiere nå får det faglige møtestedet som kongressen er. Både for sykepleiefagets utvikling og for sykepleierne sjøl, sier Larsen.

Vurderer fortsatt situasjonen

– Vi er opptatt av at sykepleierne ikke skal privatisere ansvaret for smitte. Så skal alle sammen ta sine forholdsregler når de samles. Men så lenge det ikke er regler ellers som fraråder slike samlinger, skal heller ikke sykepleiere ta det ansvaret.

NSF-lederen legger til:

– Men vi vurderer situasjonen fortløpende i uken som kommer.

Les mer om kongressen her.

0 Kommentarer