fbpx Lærer om tabutemaer på eget initiativ Hopp til hovedinnhold

Lærer om tabutemaer på eget initiativ

Full sal under foredrag med Eric Godoy Depano

Kognitive utfall, hverdagen med syke barn på Snapchat og elektriske rullestoler. Over 350 sykepleiestudenter møtte opp på den nasjonale fagdagen i Trondheim for å lære mer om funksjonsnedsettelser.

11. november inviterte studentlaget til Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Trondheim til en nasjonal fagdag. Årets tema var funksjonsnedsettelser, som ble presentert under vignetten «Se hele meg!».

– Fagdagen ble en kjempesuksess, for å si det mildt! Det var full sal, og vi fikk tilbakemeldinger på at folk var veldig fornøyd med tema og synes det var utrolig bra, sier Lisa Hustad, nestleder i NSF Student Trondheim.

Fagdag for fjerde gang

I år arrangerte lokallaget den fjerde fagdagen i rekken. Den første ble avholdt i 2017.

– Vi har arrangert fagdager i Trondheim flere ganger, så det er en god tradisjon for det her. Det er en fin anledning til å ta opp temaer og å lære om ting vi ikke hører så mye om på studiet, som er tabubelagt eller aktuelt av andre grunner, mener Hustad.

Læres lite om på studiet

Hustad var selv med på å planlegge og gjennomføre arrangementet. Hun sier at planleggingskomiteen tidlig valgte å ha funksjonsnedsettelser som tema for fagdagen.

– Årets tema er mye i mediene denne høsten, og spesielt aktuelt i forbindelse med ny regjering og CRPD-rettighetene, sier hun.

Convention on the Rights of People with Disabilities (CRPD) er FNs konvensjon for funksjonshemmedes rettigheter. Konvensjonen ble ratifisert av Norge i 2013, men har ikke blitt tatt inn i norsk lov. Om den skal det eller ikke, er et politisk tilbakevendende tema.

Konvensjonen skal sikre at mennesker med funksjonsnedsettelser får rettighetene sine innfridd på lik linje med andre, ifølge Norges Handikapforbund. I dag kan denne gruppen oppleve diskriminering på flere områder, deriblant i møter med helsevesenet.

– Dette er også noe vi lærer veldig lite om på studiet, legger Hustad til.

Hva tror dere en slik fagdag vil kunne bidra med?

– Det vil bidra til å få en bedre innsikt i en stor pasientgruppe, som vi ellers ikke vet så mye om. Samtidig vil det bidra til å normalisere det som pasientgruppa møter, og å lære om deres erfaringer med helsevesenet. Det er kjempenyttig!

Fra flere perspektiver

På programmet sto foredrag med spesialsykepleier Eric Godoy Depano, Løvemammaene-snapper Karoline Myrland Hagen og regionleder for Norges Handikapforbund Trøndelag Kirsti Stenersen.

Sykepleierstudentene fikk dermed belyst temaet fra flere ulike perspektiver.

bildegalleri over foredragsholdere

– Vi hadde en foredragsholder fra fysikalsk medisin på St. Olavs. Eric Godoy Depano er sykepleier på en avdeling som driver med rehabilitering, og der får vi fagperspektivet inn, sier Lisa Hustad.

Karoline Myrland Hagen er nestleder i organisasjonen Løvemammaene, og er kanskje best kjent fra Snapchat-kontoen med samme navn. Der er hun med på å dele hverdagen som mor til et sykt barn for over 80.000 abonnenter.

– Vi hadde også en foredragsholder fra Norsk Handikapforbund, Kirsti Stenersen. Hun fortalte mer om hverdagslivet og hvilke utfordringer og begrensninger som settes utenifra.

Hustad påpeker at engasjementene hos studentene muligens var størst på foredragene fra pårørende- og pasientperspektivet, ettersom dette er mangelvare i undervisningen på universitetene.

– Jeg tror det var perspektivene vi mangler, som skapte mest engasjement. I tillegg oppleves det som direkte relevant for å utvikle seg til å bli en bedre sykepleier og sykepleierstudent, sier hun.

Over 350 deltakere

Selve arrangementet ble holdt med full sal på Kunnskapssenteret ved St. Olavs hospital. Til sammen var nesten 400 sykepleierstudenter påmeldt.

Det var også mulig å delta digitalt, og 38 studenter overværet fagdagen på Zoom.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse