Anatomieksamen 2021: – Positivt overrasket
5741 sykepleierstudenter over hele landet gjennomførte i dag den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi. – Jeg var fornøyd med oppgavesettet, sier NTNU-student Maria Helèn Engøy Johansen.
Den fryktede anatomieksamenen er endelig overstått, og førsteårsstudenter på sykepleieutdanningene over hele landet kan nå ta juleferie med god samvittighet.
Blant dem er Maria Helèn Engøy Johansen. Hun går første året på sykepleierutdanningen ved NTNU i Trondheim, og leverte nettopp inn sin eksamensbesvarelse.
– Jeg er positivt overrasket over hvor god tid man fikk, og over nivået på oppgavene, sier hun.
– Oppgavesettet kunne vært større
Dette var første gang skoleeksamenen ble gjennomført digitalt.
– Oppgavesettet var veldig fint. Jeg var fornøyd med formuleringene, og vanskelighetsgraden virket grei sammenliknet med tidligere eksamensoppgaver, sier Johansen.
Hun opplevde at tidspresset var mindre enn det hun hadde forventet, men at oppgavesettet likevel hadde en faglig bredde.
– Siden dette er første gang skoleeksamen har vært digital i dette faget, var det kanskje litt vanskelig å forutse hvor lang tid det skulle ta å fullføre oppgavesettet, sier hun.
– Faglig svært solid eksamen
På Instagram-siden til læringsplattformen MedEasy har studenter kommet med tilbakemeldinger på eksamenen. Flere skriver at den ble for smal og at det var flere viktige temaer som ble utelatt. Det ble vanskelig å vise egen kunnskap og forståelse, mener noen.
Johansen sier at det gjerne kunne blitt spurt mer om noen temaer, og legger til:
– Det er mulig at det kunne vært flere oppgaver, men bredden og utvalget av temaer synes jeg var ganske bra.
Nils Christian Tvedt Karlsen, fagansvarlig lege i MedEasy, sier at årets eksamen var faglig solid.
– Den tester bredt og godt innen alle de store og viktige temaene som pasienter forventer at helsepersonell har kunnskap om. Det var gøy og gledelig at det også var to oppgaver hvor studentene skulle gå i dybden for å redegjøre for urinproduksjon og temperaturregulering, sier han.
Karlsen kommer også med en julehilsen til studentene.
– Nå håper jeg at alle norske sykepleierstudenter får seg en velfortjent ferie, og at de danser ribosomdansen og fortsetter å høre på våre anatomiske julesanger hver dag helt til jul!
Reagerte på smittefare
Den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi ble holdt som en fire timers skoleeksamen. I forkant av gjennomføringen var flere studenter bekymret for smittefaren.
To dager før eksamenen presenterte Regjeringen nye nasjonale tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Et av tiltakene var et krav til universiteter, høyskoler og fagskoler om å tilrettelegge for digital undervisning, ferdighetstrening og eksamen så langt det er mulig.
Likevel ble den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi gjennomført som en normalt. Dette reagerte flere studenter på.
– Personlig er jeg veldig glad for at vi fikk skoleeksamen istedenfor utsatt eksamen. Jeg var veldig klar for å få gjennomført den før jul, så det er jeg lettet over, sier Maria Hèlen Engøy Johansen.
Hun forstår likevel bekymringene til de andre studentene.
– Jeg skjønner at mange har vurdert det som en risiko å være i eksamenslokalet. Selv dro jeg dit veldig tidlig. Det var ikke fullt på bussen, og i eksamenslokalet hadde de lagt til rette for at det skulle være to meter mellom hver student, forteller Johansen.
– Jeg opplevde ikke at det var noe problem med å ivareta smittevern, og er ikke bekymret for at det skal oppstå noe smitte i ettertid.
Rekordmange strøk
Fjorårets anatomieksamen fikk mye kritikk for å ha vært altfor vanskelig, og den hadde også en rekordhøy strykprosent. Den gangen ble eksamenen gjennomført som en tre timers hjemmeeksamen.
– Var du bekymret for at eksamenen skulle være like vanskelig som den i fjor?
– Ja, jeg var spent på hvor nivået skulle ligge. Det var en del frem og tilbake med vanskelighetsgraden på hjemmeeksamen kontra skoleeksamen. Men jeg ble positivt overrasket, sier Johansen.
– Gikk nok bedre enn forventet
– Hvordan tror du eksamen gikk?
– Med tanke på hva jeg hadde forventet, så gikk det nok bedre. Samtidig vet man ikke hvordan det faktisk har gått. Det gjenstår å se i januar, men jeg er veldig spent på resultatet.
Sensuren for årets nasjonale deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi faller den 19. januar 2022.
0 Kommentarer