Dette er de nye koronatiltakene
Maks ti gjester hjemme, men inntil 20 én gang i løpet av jule- og nyttårshøytiden. Dette er blant de nye koronatiltakene regjeringen la frem tirsdag.
Begrensninger på antall gjester i private hjem, skjenkestopp, munnbindpåbud i gitte situasjoner og maksimalt 50 personer i begravelser.
Dette er noen av de mange nye koronatiltakene regjeringen, ved statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la frem tirsdag kveld.
Dermed ligger det an til at førjulstida i år også blir annerledes for familier som vil samles i større juleselskaper. I fjor var det et råd om at man ikke burde ha mer enn fem gjester i tillegg til sin egen husstand. I år er rådet maks ti, men én gang i løpet av høytiden kan man samles inntil 20.
Skjenkestopp ved midnatt
Det vil i løpet av få dager dessuten igjen innføres skjenkestopp ved midnatt og krav om bordservering på utesteder.
Den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt ble etter å ha vært innført en lang periode vinteren og våren 2021, opphevet søndag 20. juni, mens den i Oslo ble værende en drøy uke til.
Siden den gang har det vært åpent for skjenking, men nå skal altså kranene igjen stenges klokka 24. Meteren gjeninnføres på skjenkesteder.
Det er gått 74 dager siden daværende helseminister Bent Høie (H) pakket bort meterstokken, og nå tar altså Støre-regjeringen den frem igjen.
Avstandskravet har vært et av de viktigste av regjeringens koronatiltak gjennom pandemien.
Næringslivet har flere ganger vært kritiske til kravet, siden det blant annet åpner for færre publikummere på arrangementer, mindre kapasitet på utesteder og i butikker.
(Artikkelen fortsetter nedenfor faktaboksen.)
Nær overbelastning
– Vi er allerede nær en overbelasting på flere sykehus, sa Støre på pressekonferansen tirsdag.
Han la til at med en fortsatt smitteøkning kan man om få uker risikere at man ikke får gitt nødvendig helsehjelp til alle som trenger.
Munnbindkrav
Regjeringen innfører nå også påbud om munnbind når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand en rekke steder.
Stedene munnbindpåbudet gjelder, er blant annet i butikker, på serveringssteder og i kollektivtransport.
Anbefalingen gjelder også på arbeidsplasser der det ikke er mulig å holde avstand, med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer, som skillevegger og liknende.
Munnbind på arbeidsplassen gjelder ikke for tjenester der dette er til hinder for at ansatte kan utføre nødvendige og lovpålagte oppgaver i møte med sårbare grupper og barn og unge.
Fersk risikovurdering
Tirsdag offentliggjorde også Folkehelseinstituttet (FHI) sin siste risikovurdering og anbefalinger i rapporten Risiko ved covid-19-epidemien og ved omikronvarianten i Norge [pdf]. Her ble situasjonen beskrevet som alvorlig.
FHI påpekte blant annet at antallet smittetilfeller øker raskt og etterfølges av en økning av innleggelser. De viste videre til økende belastning i ulike deler av helsevesenet som følge av syke pasienter, økt sykefravær blant helsepersonellet og mindre tilgang på vikarer fra utlandet.
Ifølge FHIs vurdering er det grunn til å anta at omikronvarianten er betydelig mer utbredt enn det man kan ha oversikt over, men samtidig anses det lite sannsynlig at denne mutasjonen gir mer alvorlig sykdom hos vaksinerte.
Like fullt antas det at omikron i betydelig grad kan forverre sykdomsbyrden og helsetjenestebelastningen som epidemien allerede gir.
FHI regner det som sannsynlig at omikron senest januar 2022 er blitt dominerende i Norge, men at vaksinasjon vil gi høy grad av beskyttelse mot alvorlig sykdom, uansett variant.
Strammer også inn i Sverige
Tirsdag ble det også kjent at Sverige innfører nye tiltak for å bekjempe pandemien.
Blant annet innføres det nasjonale koronapass og anbefalinger om hjemmekontor. Sosialminister Lena Hallengren sier at det også kan aktuelt å innføre hjemmeundervisning og avlysninger av sosiale treffe hvis situasjonen blir mye mer alvorlig.
0 Kommentarer