fbpx #Under omsorg | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

#Under omsorg

Vi vil helst klare oss selv, men når sykdom rammer, må vi overgi kontrollen til andre. Her finner du og filmen om INCL-syke Novalie.

#Under omsorg

Oddmund Vestenfor var helt lam, og avhengig av sykepleierne. Den tidligere sykepleieren Sissel Tytlandsvik, er hjelperen som selv trengte hjelp. Familien til alvorlig syke Novalie er sjanseløse uten hjelp. Ellen Arnstad måtte overlate omsorgen for sin multihandikappede sønn til profesjonelle. Sebastian Tjørstad har ikke armer og ben. Med brukerstyrt personlig assistent får han mulighet til å fylle rollen som alene­pappa for sønnen, Adam, ­annenhver uke. 

LEDER: Anne Hafstad
Portrett av forfatteren

Autonomi og omsorg

Å ikke kunne ta vare på seg selv, men å måtte ta imot omsorg fra andre utfordrer en av de sterkeste verdiene i samfunnet vårt, skriver Arne Johan Vetlesen.

Novalie: Video og en mors historie

VIDEO: Gåten Novalie

Novalie er en usedvanlig blid, liten jente. Men så slutter hun å si ord hun har lært seg, og reagerer ikke når foreldrene roper på henne. Snart mistenker de at noe er galt. Alvorlig galt.

Dette er mamma Marlene Ramberg sin sterke fortelling om veien fra å være mamma til en helt normal to-åring – til å få beskjed om at barnet ditt skal dø før hun blir 10 år. Novalie har INCL – barnedemens.

Når hjelperen blir hjelpeløs

Da Sissel Tytlandsvik (69) ble alvorlig syk, oppdaget hun at det kunne være vanskeligere å motta omsorg enn å gi. Det siste hun vil, er å være noen til bry.

Å måtte gi slipp som mamma

Det å ta vare på barnet sitt tenkte hun var det viktigste en mor skal gjøre. Så klarte hun det ikke lenger. Ellen Arnstad skriver om da hun måtte overlate omsorgen for sin multihandikappede sønn til profesjonelle.

Beboerne dokumenterte livet på sykehjemmet

Sommeren 2018 fikk beboerne på Sagenehjemmet utdelt hvert sitt engangskamera. Klara Larsen (99) var blant dem som utover høsten knipset bilder fra sin hverdag. Resultatet ble en utstilling på 28 bilder.

Bildet viser Finn Nortvedt, som har skrevet dette essayet.

Når sykepleie redder liv

Finn Nortvedt hadde undervist i årevis om sykepleie. Så ble han selv alvorlig syk. Her beskriver han hva det gjorde med hans syn på god pleie, selvbestemmelse og døden.