fbpx Lønn: Offentlig sektor kommer dårligst ut for andre år på rad Hopp til hovedinnhold

Lønn: Offentlig sektor kommer dårligst ut for andre år på rad

SSB presenterte i dag tall over lønnsveksten i forskjellige sektorer. – Tallene viser hvorfor det nå trengs en høyere ramme og et lønnsløft i offentlig sektor i år, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Tallene som Statistisk sentralbyrå (SSB) presentete i dag, 10. februar, viser at vi i gjennomsnitt fikk økt lønnen med 3,5 prosent fra 2020 til 2021. Når årslønnsveksten brytes ned på sektorer, viser det seg at det er store forskjeller i lønnsøkningen.

– Unios grupper i offentlig sektor kom svært dårlig ut i 2020. Nå viser tall fra SSB at våre grupper også har kommet svært dårlig ut i 2021, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en pressemelding.

Minst lønnsøkning i det offentlige, mest i privat sektor

Tallene viser at årslønnen økte mest i næringslivet. I næringen faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting økte lønnen med 5,5 prosent. Ansatte i varehandelen økte lønnen med 4,6 prosent, og i industrien er lønnsveksten beregnet til 3,2 prosent.

Lønnsøkningen innen helse- og omsorgstjenester totalt er på 3,0 prosent, mens lønnsøkningen innen undervisning var 2,2 prosent.

– Årslønnsveksten for offentlig forvaltning sett under ett er beregnet til 2,7 prosent. Utenom offentlig forvaltning var årslønnsveksten på 3,9 prosent, skriver SSB.

Unio: Trenger et lønnsløft

Ifølge Unio viser tallene at offentlig sektor for andre år på rad har kommet svært dårlig ut. Unio krever derfor en høyere ramme og et lønnsløft for offentlig sektor i år.

«De nye tallene fra SSB viser at offentlige arbeidsgivere påtvang offentlig ansatte en ramme som var langt under det man tok ut i privat sektor. Ramma som LO og NHO fastsatte etter lønnsoppgjøret i fjor, var at lønnsveksten i privat sektor ville bli 2,7 prosent», skriver Unio i en pressemelding.

Unio mener de må få en høyere ramme i offentlig sektor for at etterslepet skal kunne tas igjen.

– Det at offentlig sektor taper kampen om arbeidskraften fører til at en ikke klarer å beholde og rekruttere kvalifisert arbeidskraft. Konsekvensen blir at offentlig sektor ikke klarer å levere den kvaliteten på tjenestene som innbyggerne og næringslivet forventer og har krav på, sier Unio-lederen.

Store omveltninger

SSB sier at årsaken til at lønnen økte såpass mye, må ses i sammenheng med de til dels kraftige omveltningene i arbeidsmarkedet i etterkant av pandemiutbruddet. Også kraftig etterspørselen etter arbeidskraft fra i fjor sommer og økte utbetalinger av bonus, bidro også til å trekke opp årslønnsveksten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse