fbpx 1,7 millioner jodtabletter solgt i Norge de siste ukene Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

1,7 millioner jodtabletter solgt i Norge de siste ukene

NYHETER: Dagens helse-nyheter oppsummert. Videografikk: Hilde Rebård Evensen. Foto: Erik M. Sundt, Stig M. Weston, Mostphotos

Tirsdagens helse-nyheter oppsummert. Saken oppdateres.

De siste ukene er det solgt over 1,7 millioner jodtabletter i Norge. Nå er det utsolgt i norske apotek, opplyser Apotekforeningen. (Publisert 11:18)

– Det er alt apotekgrossistene hadde på lager, sier kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen til P4.

Soldal forteller at apotekene har hatt en økende pågang av folk som ønsker jodtabletter siden krigen i Ukraina brøt ut. Nå må folk vente på neste leveranse til Norge, og den ankommer ikke lagrene før midten av april.

– Hver dag kommer det folk inn og spør etter Jodix, og ønsker å sette seg på venteliste. Jeg tror nesten alle apotekene nå operer med ventelister, så folk får beskjed når varen kommer inn igjen, sier kommunikasjonssjef Silje Ensrud i Apotek 1.

Ved et atomuhell kan det bli nødvendig for nordmenn å ta jodtabletter. Dette gjelder spesielt for barn og unge under 18 år, gravide og ammende. I helt spesielle situasjoner kan det også være aktuelt for voksne mellom 18 og 40 år å ta tabletter.

578 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – 51 på intensiv (Publisert 13:22)

Tirsdag var 578 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Blant de er 51 på intensivavdeling.

Antall innlagte koronapasienter er en nedgang på 38 pasienter fra dagen før, og innlagte intensivpasienter er en nedgang på én fra dagen før.

Koronapasientene utgjør 6,5 prosent av de totalt 8882 innlagte pasientene på sykehus i Norge tirsdag. De på intensivavdelingene utgjør 24,1 prosent av alle landets intensivpasienter.

Av koronapasientene på intensiv får 29 respiratorbehandling. Det er én mindre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

Fordelingen av koronapasienter blant de ulike helseregionene er som følger (prosentandel av regionens totale innlagttall i parentes): 294 hos Helse sør-øst (6,3), 138 hos Helse vest (7,3), 100 hos Helse Midt-Norge (7,2), og 46 hos Helse nord (4,9).

Av pasientene på intensivavdeling er regionfordelingen som følger (prosentandel av regionens totale intensivinnlagte i parentes): 33 hos Helse sør-øst (25,8), sju hos Helse vest (31,8), seks hos Helse nord (18,2), og fem hos Helse Midt-Norge (17,2).

Dagen med flest innlagte koronapasienter hittil i pandemien er 8. mars 2022. Da var 638 covid-pasienter innlagt, noe som utgjorde 7,5 prosent av de totalt 8471 sykehuspasientene den dagen. Forrige topp den 7. mars 2022 var 634 koronapasienter innlagt på sykehusene.

Helsedirektoratets tall viser ikke om koronapasienter er innlagt som følge av koronavirus eller om de er innlagt for noe annet, men har fått påvist korona.

Siden februar 2020 har 1 357 280 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

FHI lite bekymret for «deltakron» (Publisert 12:28)

Blandingen av delta og omikron, «deltakron», har skapt bekymring i Sverige den siste tiden. FHI er derimot lite bekymret for nykommeren.

Lørdag i forrige uke skrev Aftonbladet at vaksineforskere ved Karolinska Institutet mener varianten sannsynligvis finnes i Sverige, men at de ikke vet hvor smittsom den er, eller om den vil utkonkurrere omikron.

Her hjemme ser FHI ingen grunn til panikk.

– Dette bekymrer vi oss svært lite for. Det er lite sannsynlig at et slikt blandingsvirus har større spredningsevne enn omikron BA. 2-viruset, som dominerer i Norge nå. Vi følger likevel med på utviklingen for å se om noen av disse virusene kan ha noen smittefordeler eller påvirker sykdommen på noen måte, skriver seksjonsleder for influensa og annen luftveissmitte, Karoline Bragstad, i en epost til NTB.

Hun legger til at det ikke er oppdaget deltakron i Norge så langt.

I starten av januar mente forskere på Kypros at de hadde funnet en ny koronavariant som var en blanding av omikron og delta, som fikk navnet «deltakron». FHI mente den gang at det kunne dreie seg om en laboratoriefeil, som også viste seg å være tilfelle.

– Nå har vi derimot noen få, men klare eksempler på virus som er en blanding mellom delta og omikron. Men det er ikke slik at deltakron er en spesifikk variant, det er en samlebetegnelse. Det er helt naturlig og ganske vanlig at virus rekombinerer når det er høy forekomst av to forskjellige varianter på samme tid. Vi har sett rekombinanter også tidligere med deltavirusene, understreker Bragstad.

Mindre hiv, gonoré og syfilis under koronapandemien (Publisert 09:32)

Antall meldte tilfeller av gonoré, syfilis og hiv gikk ned i 2021, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). (Publisert 09:32)

– Trenden med nedgang i meldte tilfeller av hiv og gonoré i 2020 og hiv, gonoré og syfilis i 2021 må i stor grad antas å være koronarelatert. Vi må derfor være forberedt på en endring i smitteutviklingen framover, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen ved FHI.

I 2021 ble det meldt 555 gonorétilfeller i Norge mot 1045 tilfeller i 2020 og 1704 tilfeller i 2019. Nedgangen i meldte tilfeller var både hos homofile menn og heteroseksuelt smittede menn og kvinner. Bortsett fra under pandemien har gonorétilfellene i Norge økt gjennom flere år.

Etter en økning av syfilis i 2020, var det en betydelig nedgang i meldte syfilistilfeller både hos homo- og heteroseksuelt smittede i 2021. I fjor ble det meldt 163 tilfeller av syfilis mot 287 tilfeller året før. Homoseksuelt smittede menn med innvandrerbakgrunn og hivpositive er spesielt utsatt for syfilissmitte, skriver FHI.

I 2021 ble det meldt 102 hivtilfeller i Norge mot 137 tilfeller i 2020. Trenden med nedgang i meldte tilfeller fortsetter, og fjorårets tall er det laveste antall påviste tilfeller på mer enn 20 år.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse