fbpx Ny runde i retten for oppsagt sykepleier fra Nesodden Hopp til hovedinnhold

Ny runde i retten for oppsagt sykepleier fra Nesodden

bildet viser sykepleier som varslet i 2017
VARSLING ELLER IKKE: – Hva skjer hvis vi ikke kan si ifra? Hva skjer hvis den eller de som sier ifra blir sett på som problemet, spør sykepleieren og verneombudet fra Nesoddtunet som varslet i 2017. Tingretten var tydelig på at det ikke var en varslersak, men en oppsigelsessak. Nå skal lagmannsretten se på saken på nytt. Foto: Siv Seglem

Sykepleieren som tapte søksmålet mot Nesodden kommune i tingretten i 2021, skal i en ny runde i retten. Det er satt av åtte dager i Borgarting lagmannsrett til å behandle den kompliserte ankesaken som advokaten hennes mener handler om varsling og gjengjeldelse.

Sykepleieren var verneombud ved Nesoddtunet sykehjem da hun i 2017 varslet om blant annet det hun mente var gjengjeldelse etter at hun hadde utført oppgaver som kollegene hadde bedt henne gjøre som verneombud.

Arbeidsgiver Nesodden kommune mener det hele startet i 2016, da arbeidstakeren angivelig skal ha skjelt ut avdelingslederen på vaktrommet.

Hun hadde jobbet ved Nesoddtunet siden 2014, og ble oppsagt sommeren 2020.

Sykepleien omtalte saken i vårt temanummer om ytringsfrihet rundt juletider 2020.

– En rein og klar varslersak

Da hadde sykepleieren saksøkt kommunen for usaklig oppsigelse og krevde en erstatning for dette. Mulig gjengjeldelse etter varslinger, og gyldighet omkring to advarsler, ble også behandlet da saken gikk i Follo tingrett i april 2021.

Sykepleierens advokat, Kari Breirem, uttalte til Sykepleien at dette var en rein og klar varslersak, mens kommunens innleide advokat, Jan Fougner, argumenterte i retten for at det dreide seg om en ansatt som ikke gjorde jobben sin, ikke tok kritikk fra ledelsen, og som behandlet folk dårlig.

I tingrettsdommen tapte sykepleieren på alle punkter, og hun ble dømt til å betale saksomkostninger på 900 000 kroner pluss salæret til sin egen advokat.

– 13 vitner ikke nevnt i dommen

Sykepleieren anket dommen fordi hun ønsket en full gjennomgang av dommen i lagmannsretten. Hun anket både over tingrettens bedømmelse av de faktiske forhold og rettsanvendelsen.

Advokat Kari Breirem har ikke tid å gi Sykepleien en kommentar dagen før saken skal opp i lagmannsretten. Men da tingrettsdommen forelå i fjor, sa hun til Sykepleien at dommen bygget kun på fremsatte påstander fra arbeidsgiver, uten at det på noen måte var ført bevis for disse påstandene.

– Verken dokumentbevis eller vitnebevis fra arbeidstakers side er omtalt eller berørt i den 53 siders lange dommen, påpekte hun.

Til lokalavisen Akershus Amtstidende sa hun i fjor da anken var godkjent av Borgarting lagmannsrett:

– Tingretten har overhodet ikke tatt hensyn til våre bevis. 13 vitner som ble ført fra vår side er ikke nevnt i dommen. Man har helt ensidig lagt vekt på påstander fra Nesodden kommune.

– En belastning for alle parter

Kommunens advokat Jan Fougner, skriver i en e-post til Sykepleien når saken nå skal opp igjen fra 29. mars (den ble utsatt til 30. mars på grunn av sykdom, red.anm.):

Saken for lagmannsretten står i samme stilling som for tingretten. Det er en belastning for alle parter å stå i slike saker og kommunen er lettet over at den nå nærmer seg sin avslutning.

Her er kommunens mer generelle kommentar til Sykepleien, som kom i 2020.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.