fbpx Helsedepartementet: Forventer høyt press på helsetjenesten og foreslår at rettigheter kan fjernes Hopp til hovedinnhold

Forventer høyt press på helsetjenesten og foreslår at rettigheter kan fjernes

Ukrainske flyktninger har innlosjert seg på togstasjonen i Lviv

Helsedepartementet foreslår at det kan gjøres unntak fra enkelte lovkrav i pasient- og brukerrettighetsloven, spesialisthelsetjenesteloven og helse- og omsorgstjenesteloven, på grunn av flyktningstrøm fra Ukraina.

For å kunne håndtere et svært høyt antall fordrevne fra Ukraina til Norge foreslår Helse- og omsorgsdepartementet å gjøre midlertidige endringer i helselovgivningen.

Norske kommuner er bedt om å ta imot 35 000 personer i 2022. Det fører til utfordringer og gir økt press på velferdstjenester som barnehage, skole og helse- og omsorgstjenester, ifølge departementet.

Kan gjøre unntak

Departementet sier i en pressemelding at helse- og omsorgstjenestene skal klare å oppfylle dagens lov- og forskriftskrav.

– Departementet tar likevel høyde for at vi i tiden framover kan komme i en situasjon der tjenestene ikke vil klare å overholde enkelte plikter eller rettigheter, skriver departementet i en pressemelding.

De ønsker derfor en lovbestemmelser som åpner for at det i noen situasjoner kan gjøres unntak fra enkelte lovkrav i pasient- og brukerrettighetsloven, spesialisthelsetjenesteloven og helse- og omsorgstjenesteloven,

– Det vil ikke være adgang til å gjøre unntak fra plikt og rett til grunnleggende helse- og omsorgstjenester som øyeblikkelig hjelp og nødvendige helse- og omsorgstjenester, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

Det kan heller ikke gjøres unntak fra plikt til å yte forsvarlige helse- og omsorgstjenester, verken for helseforetak, kommuner eller helsepersonell.

Her er tjenestene som kan fjernes

Justisdepartementet sendte i går, tirsdag, ut et høringsnotat. Der foreslår de at kan gjøres unntak fra plikter eller rettigheter som:

  • Fastsettelse av frist for når pasienten senest skal få nødvendig helsehjelp.
  • Rett til informasjon innen 10 dager som svar på henvisning.
  • Rett til fornyet vurdering.
  • Rett til fritt behandlingsvalg.
  • Rett til individuell plan.
  • Rett til kontaktlege.
  • Rett til koordinator.
  • Rett til barnekoordinator.

Forskriftshjemlene som foreslås i høringsnotatet er midlertidige, og oppheves senest 1. juli 2023.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse