fbpx Samlet front av tillitsvalgte krevde utsettelse av nytt datasystem på St. Olavs Hopp til hovedinnhold

Tillitsvalgte krevde utsettelse av nytt datasystem på St. Olavs

Helseplattformen skal få alle midtnorske helsetjenester inn i samme datasystem. De første brukerne skulle koples opp 30. april, men før helgen ble det kjent at oppstarten blir forsinket. Onsdag vedtok St. Olavs hospital utsettelse til september.

Styret i Helseplattformen har godkjent løsningen som klar til bruk fra 6. mai. Ved første øyekast skulle det bety en ukes forsinkelse.

Sykepleiere og leger ved St. Olavs hospital mener imidlertid at oppstarten nå må forskyves til etter avvikling av sommerferien, for å få en innkjøringsfase som er forsvarlig både for pasienter og ansatte ved sykehuset.

– Alle datoer etter 30. april blir for tett på sommeren, sier Gro Lillebø, foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved St. Olavs hospital. Sammen med Legeforeningens tillitsvalgte, har Lillebø sagt tydelig fra om at de mener det vil gå ut over pasientsikkerheten dersom det blir overlapp mellom ferieavvikling og den spesielle bemanningssituasjonen som vil oppstå i en periode etter at et nytt IT-system skal innføres over hele sykehuset.

– Uforsvarlig

Administrerende direktør Grethe Aasved har lyttet til sine ansatte og konkludert med at det vil være uforsvarlig å implementere Helseplattformen på St. Olavs hospital i mai, og styret støtter enstemmig denne innstillingen.

– Dette var det eneste riktige å gjøre, sier Gro Lillebø.

– Hvis vi skulle satt i gang nå ville vi kommet i en situasjon med implementering av et helt nytt journalsystem så tett på sommeren at sommervikarene måtte tatt over før vi hadde kommet skikkelig inn i det. Det ville vært uholdbart for vikarene og for pasientene.

Samlet front av tillitsvalgte

Det vil bli en stor omlegging av arbeidsflyt og rutiner når den nye løsningen tas i bruk, og i en overgangsfase vil sykehuset ha lavere effektivitet. Ledelsen planlegger å kompensere for dette ved å øke bemanningen, noe som naturlig nok ikke lar seg gjøre samtidig som de ansatte tar ut en etterlengtet og velfortjent ferie.

– Alle hadde håpet at vi skulle fått innført Helseplattformen etter den tidsplanen som ble satt opp. Det vi gjør nå er å vedgå at vi ikke greier det. Derfor er jeg lettet, samtidig som det er med tungt hjerte jeg ser at vi må utsette, sier Gro Lillebø.

Signerte advarsel i mars

Allerede i mars signerte i alt 14 ulike fagforeninger en advarsel der de ba om at innføringen ble vurdert utsatt.

Det er nå en samlet front av tillitsvalgte som krever at oppstarten blir utsatt til etter sommerferien. 13 av 21 klinikker ved sykehuset melder at det vil bli uforsvarlige arbeidsforhold for de ansatte hvis Helseplattformen skal tas i bruk medio mai 2022.

LES OGSÅ: Måler helsa til de ansatte før og etter gigantisk IT-omlegging

I saksfremlegget før St. Olavs styremøte tirsdag 26. april, ble det pekt på belastningen på arbeidsmiljøet: «Ansatte ved St. Olavs hospital har over lang tid stått i en svært krevende driftssituasjon hvor man i samtidighet har hatt stor pasienttilstrømming, høyt belegg på sengepostene, pandemi, mange utskrivningsklare pasienter og høyt sykefravær. Man registrerer en sterk økning i antall brudd på arbeidstidsbestemmelsene og både ledelsen og tillitsvalgte er bekymret for den arbeidsbelastningen ansatte og ledere har stått i», heter det.

Travel innspurt

Innspurten har blitt travel for Helseplattformen, som har hatt vanskelige arbeidsforhold på alle fronter i forbindelse med pandemien. I en tidlig fase ble det forsinkelser på grunn av at alle ansatte i det gigantiske samhandlingsprosjektet ble sendt på hjemmekontor. Disse forsinkelsene førte i sin tur til at selve byggearbeidet av de tekniske løsningene kom på hælene. I siste fase stakk omikronfraværet kjepper i hjulene for innspurt og opplæring.

– Det har vært særdeles krevende for alle aktører å bli rammet av en smittetopp i prosjektinnspurten, og spesielt akkurat idet opplæring startet, uttalte Helseplattformens administrerende direktør Torbjørg Vanvik i pressemeldingen som varslet at løsningen ikke ville være klar til bruk til 30. april som planlagt.

Norsk Sykepleierforbund har gjentatte ganger uttrykt bekymring for at en forsinket ferdigstillelse av løsningen ville føre til ugunstige opplæringsforhold, og har videreformidlet ansattes varsler om «ineffektiv opplæring i en løsning som ikke har god nok kvalitet og ikke er ferdig bygd». 

NSF ber kommunen vente

St. Olavs hospital og Trondheim kommune er de første aktørene som skal ta i bruk Helseplattformen som arbeidsredskap og journalsystem. Kommuneledelsen var raskt ute med å si at en ukes forsinkelse gikk greit for kommunen.

Til NRK forteller imidlertid Ingrid Berg Selfjord, hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund i Trondheim kommune, at ansatte mener opplæringen de har fått ikke har vært god nok. De føler seg derfor ikke trygge nok til å ta systemet i bruk.

– Dette er et journalsystem som skal brukes i møte med pasient. Om ikke helsepersonell er klar for å ta i bruk dette og løsningen ikke fungerer i arbeidshverdagen, så er det rett og slett ikke godt nok, sier Selfjord, og håper på en åpen dialog som er tuftet på faglig forsvarlighet, og ikke økonomi eller prestisje.

– Kostnader i mangehundremillionersklassen

Kommunen holder likevel fast på oppstart i mai. At økonomi spiller inn, er det liten tvil om, og kommunen er kritisk til at St. Olav utsetter å ta i bruk løsningen.

– Det vil innebære kostnader i mangehundremillionersklassen for Helseplattformen AS. Jeg tror det er viktig å skjønne at det er den størrelsen vi snakker om, sa kommunaldirektør for økonomi og finans, Olav Løberg.

Trondheim kommune har varslet at de ikke vil dele på den regninga.

– Det er særdeles urimelig hvis St. Olav blir holdt ansvarlig for en utsettelse vi på ingen måte har kontroll over årsaksforholdet til. Vi har ikke kunnet påvirke pandemien, ikke forsinkelsen i de tekniske løsningene som igjen har gitt store forsinkelser i opplæringen. Folk har stått på natt og dag, sommer og vinter, ferier og alt, for å prøve å ta igjen en forsinket leveranse, sier styreleder Ola H. Strand hos St. Olavs hospital.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse