fbpx Ny studie: Barn som fullammes, har for lite jod Hopp til hovedinnhold

Ny studie: Barn som fullammes, har for lite jod

Baby i Bergen
STUDIE: Dette er den første studien i Norge som har målt jodstatus i en gruppe flere ganger gjennom det første leveåret. Foto: Marit Fonn

Barn som kun fikk morsmelkerstatning hadde tilstrekkelig jodstatus, viser ny studie.

Gravide og ammende i Norge har for lite jod. Nå har forskerne sett på hvordan det påvirker barna. Funnene er publisert i forskningstidsskriftet British Journal of Nutrition.

Tydelig forskjell

Barna som ble ammet, hadde lavere jodstatus enn det som er anbefalt i de første månedene av livet. Det er ifølge studien en tydelig forskjell mellom babyene som ble fullammet, og babyene som fikk morsmelkerstatning.

Det var kun barna som ble fullammet ved tre måneder, som hadde jodnivåer under anbefalt nivå. Barna som kun fikk morsmelkerstatning, hadde tilstrekkelig jodstatus.

– Det er også en tydelig sammenheng mellom barna og mødrenes jodstatus, sier stipendiat og klinisk ernæringsfysiolog ved havforskningsinstituttet, Synnøve Næss i en pressemelding.

Jodstatus ble målt i urinen, morsmelk fra kosten

Ifølge Næss økte barnas jodstatus gjennom det første leveåret. Ved seks og elleve måneders alder, var jodnivået tilstrekkelig på gruppenivå.

– Ved elleve måneders alder så vi ikke en like tydelig sammenheng lenger, sier Næss.

Det at det var spesielt barna som ble ammet som var utsatt for jodmangel i de første levemånedene kan mest sannsynlig forklares ut ifra mødrenes jodstatus, ifølge Næss.

Mødrenes jodstatus ble målt både i urinen, i morsmelk og jodinntak fra kosten.

Slutter med jod etter fødsel

Norske helsemyndigheter anbefaler gravide og ammende å ta jodtilskudd, det er likevel mange kvinner som slutter å ta tilskuddet etter fødselen.

Næss tror det kan skyldes at mange kvinner ikke vet at rådene for jodtilskudd er de samme for gravide som ammende.

Hun sier at små barn er spesielt utsatt for jodmangel siden jod er viktig for utvikling av hjernen og nervesystemet.

Men selv om barna hadde for lite jod, så forskerne ikke noen sammenheng mellom barnas jodstatus og stoffskiftehormoner. Det var også svært få barn som hadde forstyrrelser i stoffskiftet.

– Det vil si at vi ikke vet hvilken klinisk betydning disse resultatene har, sier Næss i en pressemelding.

Dette er den første studien i Norge som har målt jodstatus i en gruppe flere ganger gjennom det første leveåret.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.