fbpx Studie: Koronavaksinen reddet 20 millioner liv Hopp til hovedinnhold

Studie: Koronavaksinen reddet 20 millioner liv

Bildet viser sykepleier som skal sette koronavaksine.
KUNNE REDDET FLERE: Ytterligere 600 000 liv kunne vært reddet om hvert lands mål om å vaksinere minst 40 prosent av befolkningen innen slutten av 2021 var nådd, ifølge WHO. Foto: Erik M. Sundt

Nærmere 20 millioner liv ble reddet av koronavaksinen det første året, men enda flere kunne vært reddet om flere var blitt vaksinert, viser en ny studie.

Studien som er offentliggjort i tidsskriftet The Lancet, baserer seg på data fra 185 land og territorier mellom desember 2020 og desember 2021. Kina er ikke tatt med på grunn av det høye folketallet og de strenge tiltakene som hindrer smitte.

600 000 flere kunne vært reddet

Studien konkluderte med at 19,8 millioner liv ble reddet ut av potensielt 31,4 millioner dødsfall om ingen vaksiner var tilgjengelig. Ytterligere 600 000 liv kunne vært reddet om hvert lands mål om å vaksinere minst 40 prosent av befolkningen innen slutten av 2021 var nådd.

Tallene viser at vaksinen hindret 4,2 millioner dødsfall i India, 1,9 millioner i USA, 1 million i Brasil, 631 000 i Frankrike og 507 000 i Storbritannia.

– Katastrofalt er det første ordet som faller en inn, sier Oliver Watson fra Imperial College i London, som ledet studien, om situasjonen dersom verden ikke hadde hatt vaksinen i kampen mot viruset.

Mørketall

Offisielt er 6,3 millioner mennesker døde av koronaviruset, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Men organisasjonen sa i forrige måned at det virkelige tallet kan være 15 millioner om alle direkte og indirekte årsaker regnes med.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.