fbpx Flere behandles på Rigshospitalet etter skytingen i København Hopp til hovedinnhold

Flere behandles på Rigshospitalet etter skytingen i København

Ambulanse på vei til Rigshospitalet i København etter skyteepisode

Beredskapen og samarbeidet mellom nødetatene i København under skytingen på kjøpesenteret Field's søndag, blir sterkt hyllet.

Det er ikke kjent om det er flere ofre for skyteepisoden på Amager søndag kveld, skriver DR. Sykehuset opplyste først at tre personer fikk behandling, men sier til B.T. at det er flere.

– Vi har tidligere meldt tre, men jeg kan nå si at det er flere enn tre. Mer kan jeg ikke si, sier pressevakten ved sykehuset.

Politiet har bare bekreftet at flere personer ble truffet av skudd, og at én person er pågrepet. Klokken 08.00 ble det avholdt pressekonferanse.

Dansk politi: Gjerningspersonen hadde ikke våpentillatelse

Våpnene som ble brukt under skytingen i København, var lovlige, men mistenkte hadde ikke våpentillatelse, sier dansk politi.

– Det ser ut til at mistenkte ikke hadde tillatelse til våpen, opplyste sjefinspektør i København-politiet Søren Thomassen på en pressekonferansen mandag morgen.

Han sier at politiet ser at det har vært en form for forberedelse i forkant av skytingen, men vil ikke uttale seg om motiv ennå. Mannen var kjent for psykiatrien.

– Som det ser ut nå, tyder det på at han agerte alene. Nærmere motiv om hevn eller noe annet vil jeg vente med å uttale meg om, sier Thomassen.


Støre har tilbudt hjelp til Mette Frederiksen (Lagt til 10:30)

Støre hadde i går kveld kontakt med statsminister Mette Frederiksen for å uttrykke medfølelse og tilby danske myndigheter all den hjelp de måtte trenge, skriver statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Facebook.

Tre mennesker ble drept i masseskytingen på et kjøpesenter utenfor København søndag. En rekke mennesker er skadd.

– Skytingen i Danmark skjer bare en drøy uke etter angrepet i Oslo, og jeg vet at mange nå er redde og urolige. Mitt budskap er at vi gjør alt vi kan for å ivareta tryggheten vår, skriver Støre.

– Vi forsterker arbeidet med å skape trygge fellesskap som forebygger psykisk sykdom og radikalisering, og satsingen på et politi og et forsvar som kan stanse trusler og angrep, skriver Støre.


Beredskapen i København hylles (Lagt til 10:53)

Beredskapen og samarbeidet mellom nødetatene i København under skytingen på kjøpesenteret Field's søndag, blir sterkt hyllet.

Alle de som kunne reddes etter gårsdagens skyting, ble reddet, ikke minst på grunn av godt samarbeid mellom ambulansepersonale, politi og beredskapen i København. Det kom fram på en pressekonferanse i Region Hovedstaden mandag.

– Hele helseberedskapen i Region Hovedstaden har vist at det kan mobiliseres når det virkelig gjelder. Mange avbrøt ferien for å komme inn og hjelpe, sa sjeflege ved 112, Anders Damm-Hejmdal.

Han sa at det på kort varsel kunne sendes 31 ambulanser fra Region Hovedstaden til Field's, i tillegg til ti ambulanser fra Region Sjælland. Det første akutteamet ankom etter få minutter.

– Det betydde at man raskt kunne få brakt pasienter ut til ambulansene. Svært hurtig ble det startet livreddende behandling, sa han.

– Alle de som kunne reddes, ble reddet på stedet, sa han og la til at alle sykehus i hele København omstilte seg raskt og kunne ta imot mange skadde. Det samme gjorde den psykiatriske beredskapen.

Han oppsummerer at tilstanden fortsatt er kritisk for én av de tre skadde som er innlagt på Rigshospitalet, mens den er stabil for de andre to. Tilstanden er ikke kritisk for en siste pasient som er på Herlev Hospital.


Politiet i København: 30 personer ble skadd under kjøpesenter-skytingen (Lagt til 11:50)

I alt ble 30 personer skadd i og rundt skytingen på kjøpesenteret Field's i København, opplyser politiet.

Av dem har 20 personer mindre skader som oppsto i forbindelse med evakueringen av kjøpesenteret, skriver politiet i en pressemelding.

Tre personer ble behandlet på stedet for mulige streifskudd, før de ble fraktet hjem.

Politiet har tidligere meldt at fire personer er innlagt på sykehus med skuddskader. Én av dem er i kritisk tilstand. Det kommer også fram av den seneste pressemeldingen.

Tre personer ble drept da en 22-åring åpnet ild på kjøpesenteret Field's i København søndag ettermiddag. 22-åringen er pågrepet og siktet for drap.

Fakta
Dette vet vi om kjøpesenterskytingen i København

Politiet fikk klokken 17.35 melding om at skudd var blitt avfyrt på Field's kjøpesenter på Amager i København. En 22 år gammel gjerningsperson ble pågrepet 13 minutter senere, ifølge politiet.

 • Tre personer ble drept i skytingen. For fire andre er tilstanden kritisk, opplyste sjefpolitiinspektør Søren Thomassen like før klokka 1 natt til mandag.
 • Mandag morgen opplyste han at de drepte er to danske 17-åringer – en kvinne og en mann, samt en 47 år gammel russisk mann som var bosatt i Danmark.
 • To danske og to svenske statsborgere ligger alvorlig skadd på sykehus. Tilstanden er kritisk, men stabil. I tillegg ble mange lettere skadd under flukten fra kjøpesenteret.
 • Den pågrepne er 22 år gammel og etnisk dansk. Politiet mener han handlet alene, og de sier ingenting tyder på at det dreier seg om terror. Motivet er uklart.
 • De som ble truffet av skudd, var tilfeldige ofre, sier politiet.
 • Mannen beskrives som «perifert kjent» av politiet. Han har vært i kontakt med psykiatrien.
 • Mannen er avhørt, og han framstilles for varetektsfengsling mandag ettermiddag.
 • 22-åringen var i besittelse av et gevær, ammunisjon og en kniv, og tilgang på en pistol da han ble pågrepet. Våpnene var lovlige, men han hadde ikke våpentillatelse.
 • Pågripelsen skjedde på udramatisk vis, ifølge politiet.
 • Som følge av hendelsen har politiet aksjonert flere steder i København. Politiet vil mandag ha en massiv tilstedeværelse i byen for å gi borgerne trygghet.
 • Foreløpig er ikke trusselnivået hevet i København.
 • Bilder fra Kastrup Lufthavn viste mange politifolk med våpen utenfor inngangen til flyplassen, melder avisen Berlingske. Kjøpesenteret ligger kun en kort kjøretur fra Kastrup Lufthavn.
 • København kommune har satt kriseberedskap, og ordfører Sophie Hæstorp Andersen kaller hendelsen veldig alvorlig.
 • Statsminister Mette Frederiksen omtaler skytingen som et grusomt angrep. I en uttalelse fra det danske kongehuset sier dronning Margrethe og kronprinsparet at situasjonen krever samhold og omsorg.
 • Kjøpesenteret ligger 700 meter fra konsertarenaen Royal Arena, der Harry Styles etter planen skulle ha konsert fredag kveld. Konserten ble etter hvert avlyst som følge av skytingen.
 • Field's er blant Danmarks største kjøpesentre, med over 135 butikker og restauranter spredt utover rundt 74 000 kvadratmeter.
 • Fire YouTube-videoer inngår i etterforskningen av skyteepisoden på kjøpesenteret Field's i København søndag, opplyser politiet til Jyllands-Posten. På videoene poserte en ung mann med et gevær og en pistol. De ble lastet opp med tekstene «I don't care» og «Quetiapine doesn't work». Kvetiapin er et legemiddel som brukes til behandling av flere psykiske lidelser. DR får opplyst av politikilder at mannen som lastet opp videoene, er den pågrepne 22-åringen.
 • Politiet ber folk som har video som viser sårede, ikke dele dem, både fordi det er straffbart og av hensyn til de sårede og deres pårørende.
 • Ingen norske borgere har kontaktet det norske Utenriksdepartementet med behov for bistand i forbindelse med skytingen, opplyste UD til NTB ved midnatt natt til mandag.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse