fbpx Ny omikronvariant påvist i Danmark Hopp til hovedinnhold

Ny omikronvariant påvist i Danmark

Den nye omikronvarianten BA 2.75 er blitt påvist i Danmark. Eksperter påpeker at varianten sprer seg raskt.

Omikronvarianten ble først oppdaget i India i mai og har siden spredt seg til over ti land. Sist ut er Danmark, som påviste varianten hos en danske som hadde oppholdt seg i Sør-Europa. Omikronvarianten BA 2.75 har fått navnet «Centaurus».

WHO følger med

Verdens helseorganisasjon (WHO) følger nøye med på spredningen, men har ikke fått analysert varianten grundig ennå.

– Denne undervarianten ser ut til å ha et par mutasjoner i piggproteinet, så vi må følge med på det, sier WHO-forskeren Soumya Swaminathan.

Det er for tidlig å slå fast om varianten smitter mer eller om den gir mer alvorlig sykdom, mener WHO. Det globale helseinstituttet i Genève opplyser at varianten kan være mer smittsom enn BA 5-varianten.

FHI er ikke bekymret

– Det at BA 2.75 er påvist i Danmark gir ikke i seg selv grunn til bekymring i Norge. At varianten har noen nye mutasjoner som man tror kan gjøre varianten i stand til å omgå immunitet fra tidligere vaksineringer og infeksjoner, og det at det nå oppdages rundt omkring i verden, gjør at vi er spesielt oppmerksomme på varianten, sier Torstein Aune, som er seniorrådgiver i FHI, til NTB.

FHI tror ikke vi trenger å være bekymret for en ny nedstengning.

– Det er nok ikke noen fare for noen ny nedstengning i Norge om viruset sprer seg ytterligere, ettersom immuniteten vi har opparbeidet oss i befolkningen, med høy sannsynlighet vil ha en beskyttende effekt mot alvorlig sykdom, sier Aune.

Smitte blir normalen

Gunnveig Grødeland, forsker innen vaksineutvikling og immunologi ved Universitetet i Oslo, mener heller ikke at vi trenger å bekymre oss for de nye koronavarianter.

– De nye variantene sprer seg alltid raskere når de tar over, så det er ikke noe rart ved det. Om den ikke allerede er i Norge, så ser vi den nok hvert øyeblikk, sier hun til Dagsavisen.

– Du kan bli smittet på ny

Grødeland sier at det forskerne så langt vet om denne varianten, er at den har et stort antall mutasjoner – spesielt i det området hvor antistoffene som kan hindre viruset fra å trenge inn i cellene våre, fester seg til.

– Akkurat slik som ved tidligere omikronvarianter, er det ikke grunn til å forvente at de blokkerende antistoffene du har dannet – enten etter vaksinering eller ved tidligere smitte – vil beskytte deg noe særlig mot denne. Du kan altså bli smittet på nytt, sier Grødeland til Dagsavisen.

0 Kommentarer