fbpx Statsforvalteren vurderer å be om SAS-dispensasjon i nord Hopp til hovedinnhold

Statsforvalteren vurderer å be om SAS-dispensasjon i nord

Elisabeth Vik Aspaker, statsforvalter i Troms og Finnmark

Statsforvalteren i Troms og Finnmark vurderer å søke om dispensasjon fra SAS-streiken for å få hjem helsepersonell fra Oslo som skal på jobb i Tromsø og Kirkenes.

Det opplyser statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker til NRK.

– Nå har man masse folk som man har fått til å gå ekstravakter, og flere ønsker å gå ut i sin planlagte ferie. Vi er fortsatt i den situasjonen at helsearbeidere som skulle ha vært på jobb, ikke kommer seg nordover, sier hun.

Sykehusene har gitt beskjed om at de neste dagene blir en prøvelse, sier Aspaker.

Oppdatering mandag

Det er helseforetakene som eventuelt må søke om dispensasjon, men Statsforvalteren kan komme med en anbefaling om at dette bør gjøres.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark får mandag en oppdatering fra sykehusene om situasjonen og sender klokka 14 en rapport om dette til Helsetilsynet.

Hastemøte

Statsforvalterne i Troms og Finnmark og Nordland meldte allerede for en uke siden, mandag 11. juli, at de ser alvorlig på situasjonen. De mente allerede da at de ikke har realistiske alternative transportmuligheter av pasienter og kritisk helsepersonell i nord.

De informerte samme dag Statens helsetilsyn om situasjonen rundt helsetilbudet i Nord-Norge på et hastemøte hvor spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten i nord, Helse nord, og statsforvalterne i Nordland og Troms og Finnmark var tilstede.

– Vi tok initiativ til møtet for å forsikre oss om at helsetilsynet får all den informasjonen de trenger i sin dialog med helsemyndighetene. Det fikk vi inntrykk av at de nå har fått, sa statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker i en pressemelding.

– Ikke fare for liv og helse

Statens helsetilsyn mente tirsdag i forrige uke at pilotstreiken så langt ikke har ført til at liv og helse står i fare.

– Helsetilsynet vurderer i dag at helsetjenesten kan ivareta liv og helse – konsekvensene av den lovlige arbeidskonflikten i SAS utgjør ikke en umiddelbar fare for liv og helse, sa direktør Jan Fredrik Andersen til VG.

Regjeringen kan gripe inn og stanse pilotstreiken med tvungen lønnsnemnd dersom det er fare for liv og helse. Beslutningen baserer seg på vurderinger som Helsetilsynet gjør.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse