fbpx Helsedirektoratet: Anbefaler at apekopper defineres som allmennfarlig smittsom sykdom Hopp til hovedinnhold

Helsedirektoratet: Anbefaler at apekopper defineres som allmennfarlig smittsom sykdom

Bildet viser assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet klassifiserer apekopper som en allmennfarlig smittsom sykdom.

– Hovedårsaken til at vi gir denne anbefalingen, er at det vil sikre pasienter med apekopper viktige rettigheter så som gratis konsultasjon, testing og behandling, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

På bakgrunn av anbefalingen har Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) fredag 5. august sendt ut et forslag på høring om å endre forskrift om allmennfarlige smittsomme sykdommer, slik at apekopper klassifiseres som en allmennfarlig smittsom sykdom, opplyser departementet fredag.

Forslaget bygger på helsefaglige og smittevernfaglige anbefalinger fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Det er opp til departementet å ta den endelige beslutningen.

Kort høringsfrist

Departementet har satt en forkortet høringsfristen på to uker. Årsaken er at en ordinær høringsfrist på tre måneder høyst sannsynlig vil få negativ betydning for utbruddshåndteringen.

Hittil har 63 personer fått påvist apekopper i Norge, ifølge tall fra FHI.

– I Norge har antallet smittetilfeller blitt høyere i sommer. Målet er å stoppe utbruddet og forebygge at apekopper etablerer seg i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

WHO: – Alvorlig

Tidligere i år valgte Sverige å definere apekopper som en allmennfarlig smittsom sykdom, mens Danmark så langt ikke har valgt å gjøre det.

Verdens helseorganisasjon klassifiserte 23. juli 2022 epidemien med apekopper som en alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse.

Kan bli nødvendig med isolasjon

Apekopper er en virussykdom som smitter via hud, slimhinner og luftveier. De fleste blir friske uten behandling i løpet av noen uker, men i enkelte tilfeller ser man et mer alvorlig sykdomsbilde.

– En av hovedutfordringene er at isolasjonsbehovet er omfattende ved apekopper. Opp mot 3–4 uker i isolasjon kan være nødvendig for å unngå videre smitte til andre, sier Nakstad.

Smitte skjer vanligvis ved nær fysisk kontakt med en smittet, men kan også skje ved felles bruk av håndklær og liknende. Fysiske barrierer, slik som kondomer, vil ikke gi en fullgod smittereduserende effekt som ved andre kjønnssykdommer.

Vil plikte å oppsøke lege

Dersom apekopper blir klassifisert som allmennfarlig smittsom sykdom, vil pasienter som mistenker smitte få en plikt til å oppsøke lege.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse