fbpx Ny studie: Over halvparten hadde hatt omikron uten å være klar over det Hopp til hovedinnhold

Ny studie: Over halvparten hadde hatt omikron uten å være klar over det

Folkemengde
56 PROSENT VISSTE IKKE: – Liten bevissthet om at man er smittet, har sannsynligvis bidratt til den raske spredningen av omikron, sier en av forskerne bak den nye studien. Foto: Emelie Asplund / Bildhuset / TT / NTB

Men helsepersonell var litt flinkere enn andre til å forstå at de var smittet.

Av 210 personer som fikk påvist at de hadde vært smittet av omikronvarianten av koronaviruset, var 118 ikke klar over at de hadde vært smittet.

Det kommer frem i en ny studie, publisert i Jama Network Open.

Kan forklare rask spredning

Spørsmålet forskerne stilte, var hvor stor andel av de som nylig er smittet med omikron, som er klar over at de er smittet. 

Svaret var at iver halvaparten ikke var klar over at de var smittet.

Forskerne bak studien tror denne kunnskapen er viktig i det videre arbeidet for å begrense omikronsmitten.

Tidligere studier har antydet at mist 25 prosent, og kanskje så mange som 80 prosent, av de smittede ikke merker symptomer.

– Våre funn styrker teorien om at udiagnostiserte infeksjoner kan øke overføring av virus, sier Sandy Y. Joung, forsker ved Cedars-Sinai Medical Center i USA og førsteforfatter av studien, ifølge sykehusets nettside.

– Liten bevissthet om at man er smittet, har sannsynligvis bidratt til den raske spredningen av omikron.

Tok blodprøver

Joung og kollegene har i mer enn to år tatt blodprøver av helsearbeidere. For snart ett år siden begynte de også å ta blodprøver av pasienter. 

Blant disse identifiserte forskerne over 2000 deltakere som hadde avgitt blodprøve like før, eller like etter, utbruddet av omikron. De identifiserte 210 som sannsynligvis var smittet med omikron, fordi blodprøvene viste at de nylig hadde fått høye verdier av antistoffer mot SARS CoV-2.

Så kartla forskerne helsestatusen deres gjennom spørreundersøkelse og intervju. 44 prosent var klar over at de var smittet med viruset, 56 prosent var det ikke.

Av de som ikke var klar over at de var smittet, var det bare 10 prosent som rapporterte at de nylig hadde hatt symptomer som de relaterte til forkjølelse eller annen type infeksjon.

Lav bevissthet om smitte

De som var helsepersonell var, i større grad enn de som var pasienter, klar over at de var smittet. Men forskerne kaller graden av bevissthet om at de var smittet for lav, også i denne gruppen.

De håper på en større bevissthet rundt muligheten for å være smittet. Og at det igjen fører til at man tester seg, og går i selvisolasjon ved positiv test. På den måten vil færre bli smittet.

– Vi håper folk vil lese disse funnene og tenke: «Jeg var nylig i en sammenkomst hvor noen testet positivt», eller «jeg begynte nettopp å føle meg litt lite opplagt, kanskje jeg skal ta en test», sier Susan Cheng, som er medforfatter av studien. 

– Jo bedre vi forstår vår egen risiko, jo bedre kan vi beskytte både andres og egen helse, sier hun.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.