fbpx Undersøkelse: Nordmenns arbeidslyst er lavere etter pandemien Hopp til hovedinnhold

Undersøkelse: Nordmenns arbeidslyst er lavere etter pandemien

Hjemmekontor
MINDRE LYST: De fleste endte på hjemmekontor under koronapandemien. Etter pandemien har arbeidslysten i Norge gått ned, ifølge en undersøkelse.  Foto: Thomas Brun / NTB

Arbeidslysten i Norge har falt med to prosent etter pandemien, ifølge undersøkelse. Beregninger viser at nedgangen koster det norske samfunnet rundt 100 milliarder kroner i året.

– Vi ser at de som har vært permittert under pandemien, skårer markant lavere på alle parametere enn de som ikke ble permittert, og at det er en klar sammenheng mellom permittering under pandemien og lavere arbeidslyst, sier daglig leder Kristin Fjellman i fagforeningen Krifa Norge. De står bak undersøkelsen sammen med SMB Norge, interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter.

Arbeidslysten måles ut fra sju faktorer på en skala fra 0 til 100. Den totale arbeidslysten i Norge har falt med 2 prosent til 70 poeng i 2022 fra 72 poeng i 2017.

Undersøkelsen viser også en klar sammenheng mellom sykefravær og arbeidslyst, ifølge kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg i SMB Norge.

Faktoren som har klart størst innvirkning på nordmenns arbeidslyst er opplevelsen av å bruke arbeidslivet på noe meningsfylt, mens det som påvirker i minst grad, er ledelse.

Lønnsnivået til den ansatte hadde lite eller ingen påviselig effekt på arbeidslysten, men opplevelsen av å ha en rettferdig lønn hadde imidlertid en effekt på ansattes ønske om å skifte jobb.

Beregninger viser at den samfunnsmessige gevinsten av å øke den samlede arbeidslysten i Norge med 1 prosent, utgjør cirka 50 milliarder kroner i året.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.