fbpx Nesten 2000 nordmenn har fått feil diagnose ført inn i legejournalen Hopp til hovedinnhold

Nesten 2000 nordmenn har fått feil diagnose ført inn i legejournalen

Statens helsetilsyn
BEKYMRET: Helsetilsynet frykter at feil av typen som oppsto etter en oppdatering i sykehusenes datasystem i juni kan føre til konsekvenser for pasientbehandlingen. Foto: Christian Thomassen / NTB

Mellom februar og juni i år har flere norske sykehus journalført feilaktige diagnoser på 1.898 pasienter. Helsetilsynet er bekymret.

– Feil av denne typen kan føre til konsekvenser for pasientbehandlingen som prognosetap, manglende eller feil videre behandling og økonomiske konsekvenser, sier kommunikasjonsrådgiver Nina Vedholm i Helsetilsynet til NRK.

Feilen skal ha oppstått på grunn av en oppdatering i sykehusenes datasystem i februar, men ble først oppdaget i juni da Datatilsynet ble varslet.

– Det er forferdelig ugreit. Den typen koding skal skje på den pasienten det dreier seg om, sier medisinsk fagsjef Harald Sunde ved Finnmarkssykehusene.

Det er foreløpig ikke kjent at datafeilen skal ha hatt konsekvenser for pasienter i Helse nord og Helse vest, bekrefter helseforetakene overfor rikskanalen. Feilen ble rettet opp kort tid etter at den ble oppdaget.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.