fbpx Hvorfor skal helsestasjonene veie og måle elever? Hopp til hovedinnhold

Hvorfor skal helsestasjonene veie og måle elever?

Bildet viser en liten jente som sitter på pulten til en helsesøster. Moren sitter i bakgrunnen.

Anbefaling om måling og veiing av elever ble oppdatert og lagt til de nasjonale retningslinjene for helsestasjoner i 2019. Anbefalingene har skapt diskusjon. Nå forklarer Helsedirektoratet hvorfor dette er viktig.

Anbefalinger om veiing og måling i helsestasjoner ble revidert og tatt inn i retningslinjen i november 2019.

– Helsedirektoratet har siden mottatt mange henvendelser knyttet til praksis rundt vekt- og høydemålinger fra helsesykepleiere fra både medier, foresatte og barn og unge, fortalte helsesykepleier Eli Tananger Ljønes på direktoratets webinar om temaet fredag 21. oktober.

– Så kom koronapandemien

Helsesykepleieren fortalte at det hele tiden var Helsedirektoratets plan å følge opp anbefalingene med seminarer.

– Men så kom koronapandemien, og seminarene ble satt på vent, sa hun. 

Tilbakemeldingene Helsedirekatet har fått, går blant annet ut på hvorfor helsestasjonen i det hele tatt skal veie og måle elevene, tidspunkt for når det skal måles og hvordan resultatene skal følges opp.

Derfor skal vi måle og veie

Ljønes fortalte at veiing og måling gir helsesykepleierne nyttig informasjon om barn og unges vekst, trivsel, helse og ernæringstilstand.

– Vi følger barna fra rett etter de er født. Å gjennomføre målinger gjennom oppveksten gir nytting informasjon om at utviklingen hos barnet går som det skal, eller om det er noe som er utenfor normalen og bør tas tak i tidlig. Måling og veiing kan fange opp vekstavvik eller mistanke om sykdom, sier hun.

Ljønes forklarte også at målingene gir et godt grunnlag for å kunne vurdere om og i tilfelle når det bør iverksettes tiltak.

En annen viktig grunn til å gjøre dette, er at myndighetene over tid får inn viktig kunnskap om hvordan barnepopulasjonen utvikler seg.

Viktig med medisinsk godkjente vekter

For at intensjonene skal fungere, er det en forutsetning at helsestasjonene gjør det riktig, og bruker riktig utstyr.

– En undersøkelse som ble gjort viste at ingen av vektene som ble brukt på helsestasjonen, viste riktig vekt. Det var i tillegg få helsestasjoner som brukte medisinsk godkjente vekter, fortalte Ljønes.

Vekter må kontrolleres helst to ganger i året.

– Om de flyttes og brukes ved hjemmebesøk, bør de kontrolleres oftere, sa hun.

Helsesykepleier skal bruke skjønn

Ann Karin Swang er leder for Landsgruppen av helsesykepleiere. Hun er glad for at direktoratet har tydligjort hvordan anbefalingene skal følges opp.

– Spesielt at de påpeker at helsesykepleier skal bruke skjønn i forbindelse med veiing og måling. Det er bra helsemyndighetene er så klare på dette, sier Swang.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse