fbpx Norges første butikksykepleiere Hopp til hovedinnhold
Kjøp dagligvarer og sårstell under samme tak:

Norges første butikksykepleiere

Mandag denne uken åpnet Norges første «klinikk i butikk» på Bjerke i Oslo. Hos Hjemmelegene er det ingen leger, kun sykepleiere.

– Målet er å tilby helsetjenester til 100 personer om dagen. Dette er første «klinikk i butikk» og sammen med Norgesgruppen skal vi teste og utvikle tjenesten før videre utrulling, sier Nicolai Skarsgård. Han er lege og mannen bak «Hjemmelegene»-konseptet. 

Fire dyktige butikksykepleiere

Han mener fremtidens primærhelsetjeneste må tilby tjenestene på nye og mer effektive måter.

– På en «klinikk i butikk» vil kundene bli møtt av erfarne og dyktige sykepleiere, forteller han i en pressemelding.

– Vi vet at det vil bli en stadig større mangel på kvalifiserte helsearbeidere i fremtiden og vi mener dette er et bidrag til å utnytte arbeidskapasitet i helsesektoren bedre, sier Skarsgård. 

I starten vil de satse på vaksiner og liknende. Så skal tilbudet utvides etter hvert.

Internasjonal trend

– Når det gjelder «klinikk i butikk», så er «medtail» en internasjonal trend. Dette er ikke noe vi har funnet opp, og vi er inspirert fra andre land, forteller sykepleier Cecilie G. Berntsen, som er sjefsykepleier.

«Medtail» er en amerikansk begrep sammensatt av ordene «medical» og «retail» (medisinsk og handel).

– Hvordan er tilbudet organisert?

– Ved vår klinikk i butikk kan pasient booke seg en spesifikk tid via vår nettside, eller møte direkte opp til time i klinikken.

– Ved ankomst i klinikken blir du tatt imot av sykepleier, og tatt med inn på et behandlingsrom der tjenesten utføres, spørsmål om generell helse besvares og besøket journalføres, skriver Berntsen.

– Samarbeid vil tvinge seg frem

– Samarbeider dere med det offentlige?

– Under koronaen har vi samarbeidet svært godt med Oslo kommune, og det må vi si var en stor suksess, forteller Berntsen.

For denne klinikken i butikk er det ikke noe konkret samarbeid, skriver sjefsykepleieren. men hun tror et samarbeid mellom private aktører og det offentlige vil tvinge seg frem.

– Jeg tror det er grunnleggende hos alle sykepleiere at de vil yte sitt ytterste for pasientens beste – uansett hvor vi jobber. 

– Hvor mange sykepleiere jobber i «Hjemmelegene»?

– Det er 13 unike sykepleiere, av 17 helsepersonell, som er involvert i arbeidet på klinikk i butikk. Men på hver enkelt klinikk vil det være tre-fire involverte, svarer hun.

– Hva slags erfaring har de sykepleierne som jobber der? 

– Vi har sykepleiere med både lang og noe kortere fartstid ansatt hos oss. Sammensetningen gir god faglig tyngde, trygghet for pasientene våre, og rom for videreutvikling blant sykepleierne våre.

Vaksine, stingfjerning og sårstell

– Hvilke oppgaver kan de utføre? 

– Per nå er det mest fokus på administrering av ulike vaksiner, og det jeg vil kalle grunnleggende helsetjenester som stingfjerning, sårstell, kontroll av vitalia, og øreskyll.

– Vi er helt i oppstartsfasen, og har store planer for hvordan våre sykepleieres erfaring og kompetanse skal få ta mye større plass i helsetjenesten, skriver hun. 

– Hva tilbyr dere som ikke den offentlige helsetjenesten tilbyr? 

– Helsetjenester der folk er. Kort ventetid og god tid per sykepleierkonsultasjon. I tillegg tilbyr vi drop-in timer som er ganske unikt, det gjør det enkelt og raskt for pasienten.

– I tillegg har vi en teknisk plattform som er sentral i vår hverdag og i måten vi tilbyr helsetjenester på. Den styrker muligheten for og lykkes med å skape digi-fysiske pasientforløp. Forløp som kan starte eller slutte digitalt, men der også klinisk undersøkelse, prøvetaking og rom for samtale kan skje når det trengs, forteller Berntsen.

– Hva tjener sykepleierne hos dere?

– Det baseres ut ifra erfaring og kompetanse. Så det kan jeg ikke si noe konkret om. Men det jeg kan si er jo at «Hjemmelegene» generelt verdsetter sykepleiereneres kompetanse.

– Hva er planene videre, hvor kommer neste butikk med sykepleiere?

– Det er det ingen som helt sikkert vet enda – ikke engang vi. Men det er helt sikkert at det kommer flere, skriver Berntsen.

0 Kommentarer