fbpx Norsk sykepleier i britisk sykepleierstreik: – Nesten alle tutet Hopp til hovedinnhold

Norsk sykepleier i britisk sykepleierstreik: – Nesten alle tutet

bildet viser streikende sykepleiere

Hedda Børslid Morrish var blant sykepleierne som streiket i Storbritannia 15. desember. Hun er provosert av å bli avspist med 1–2 prosents lønnsøkning, mens ministrene gir seg selv 11 prosent.

– Jeg streiker først og fremst for å få høyere lønn, dernest fordi vi er for få sykepleiere, sier norske Hedda Børslid Morrish til Sykepleien.

Hun har jobbet som sykepleier i Storbritannia siden 2008. Først ved en gynekologisk avdeling, deretter som spesialsykepleier ved en fertilitetsklinikk i Sørvest-England. Hun ønsker ikke å si hvilken by, fordi sykehuset noen ganger er veldig kritisk til at de uttaler seg til media.

– Men sykehuset har vært veldig støttende i streiken. Dette er ikke en kamp mot sykehusene og det offentlige helsevesenet NHS, men mot regjeringens politikk, klargjør Morrish.

RCN krever 19 prosent lønnsøkning

Fagforeningen hennes, Royal College of Nursing (RCN) har krevd hele 19 prosent lønnsøkning (inflasjonen pluss 5 prosent), men regjeringen har nektet å diskutere lønn.

Helseministeren har sagt at det vil koste 28 milliarder pund hvis alle i offentlig sektor skal få en lønnsøkning som matcher inflasjonen. Det reelle tallet er 18 milliarder, mener Institute for Fiscal Studies.

Bildet viser streikende britiske sykepleiere

– Har ikke vært en skikkelig lønnsøkning

– Siden jeg begynte å jobbe her i 2008, har det ikke vært en skikkelig lønnsøkning, sier Morrish.

– På det verste, rundt finanskrisen i 2008, fikk vi 0–1 prosents økning. Den største vi har fått, var på 3 prosent, men siden pensjonsinnbetalingene også økte, ble den reelle lønnsøkningen bare på rundt 30 pence i uken.

Det var i 2018 og resulterte i mistillit mot RCN siden fagforeningen hadde unnlatt å fortelle om pensjonsinnbetalingene. Styret måtte gå.

Distriktssykepleiere sover i bilen

– I tillegg er det mange utgifter med å være sykepleier i Storbritannia, sier Morrish og gir et eksempel:

– Distriktssykepleiere må ofte bruke sin egen bil i tjenesten. Drivstoffgodtgjørelsen ble ikke oppjustert da drivstoffprisene gikk opp, så de betaler mye av de utgiftene selv. Noen har måttet sove i bilen sin mellom vaktene fordi de ikke har hatt råd til å kjøre hjem, forteller Morrish.

Hun har merket at levekårene for sykepleiere har blitt verre, særlig de tre-fire siste årene.

– Det er provoserende at ministrene kan gi seg selv 11 prosent lønnsøkning mens sykepleiere må ty til gratis matutlevering, overnatter i bilene sine for å spare bensin, mister hus og hjem fordi de ikke har penger nok til å betale lån eller leie og blir avspist med 1–2 prosent lønnsøkning, sier hun.

Tror to dagers streik vil merkes

Streiken skal bare være den 15. og 20. desember.

– Hvorfor streiker dere ikke over flere dager så det virkelig merkes?

– Det er generelt vanskelig å streike i Storbritannia. Men når man tenker på hvor mange sykepleiere det gjelder og hvor mange deler av NHS det går ut over, tror jeg to dager definitivt vil merkes. Alt utenom det akutte vil bli rammet, og med de ventelistene som NHS har, tror jeg det vil ha en effekt.

– Storbritannia har mange milliarder pund i gjeld. Hva tror du kan komme ut av to dagers streik?

– Mer fokus på saken. Regjeringen og deler av media vil få oss til å tro at «folket» er imot lønnsøkningen. Men de unnlater å nevne at «folket» faktisk også består av sykepleiere og familier til sykepleierne, så jeg tror vi har mer støtte enn det som blir rapportert.

– Det viktigste med streiken er å få regjeringen til forhandlingsbordet og å få et skikkelig tilbud.

bildet viser Hedda, Mandy og Amy

Få sykepleiere

– Du streiker også for at dere er for få sykepleiere?

– Veldig få vil bli sykepleiere nå fordi de vet at det er dårlig lønn, mye utbrenthet, press og ansvar. I tillegg tok de bort stipendet som hjalp spesielt de med familie så de kunne studere. Dette kom på toppen av brexit som gjorde at mange av de sykepleierne som ble rekruttert fra EU, valgte å reise hjem igjen da brexit ble et faktum, sier Morrish.

«En tragisk dag for sykepleie»

RCN-leder Pat Cullen sa til BBC Breakfast i går at streiken markerte en tragisk dag for sykepleie.

– Vi må stå opp for vårt NHS, vi må finne en måte å adressere de mer enn 7 millioner menneskene som fremdeles står på venteliste, og hvordan gjør vi det? Ved å sikre at vi har sykepleiere til å ta seg av pasientene, og ikke ha 50 000 stillinger ledige som bare øker dag for dag, sa hun.

Her er BBCs nyhetsrapport fra streikens første dag.

Helsetjenestene sterkt redusert

Flere tusen operasjoner og konsultasjoner er avlyst som følge av streiken, ifølge Storbritannias offentlige helsetjeneste NHS.

Kritiske behandlinger som cellegiftbehandling og dialyse fortsetter som normalt. Også intensivavdelingene beholder normal bemanning, opplyser det britiske sykepleierforbundet RCN. I de fleste andre avdelinger blir imidlertid bemanningen sterkt redusert.

I hvor stor grad ulike sykehus og institusjoner påvirkes av streiken, vil variere fra sted til sted. NHS sier at de gjør det de kan for at pasienter i minst mulig grad skal rammes.

Den siste tiden har det dessuten vært svært kaldt i Storbritannia. Det har ført til enda mer pågang hos en allerede presset helsetjeneste.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse