Sykepleier og verdensmester Jenny-Marlen skal trene Emma før EM i helsefag
Hun ble verdens beste i helsearbeiderfaget. Nå debuterer sykepleier Jenny-Marlen som trener.
Jenny-Marlen Skogeng-Fossan tok fagbrev i helsearbeiderfaget i 2014. Hun deltok i fylkesmesterskap, norgesmesterskap og verdensmesterskap i helsearbeiderfaget – og vant alle konkurransene.
Fra Harstad til Gdansk
Deretter utdannet hun seg som sykepleier. Til daglig jobber hun som fagutviklingssykepleier på kirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Harstad.
Nå er den tidligere verdensmesteren hentet inn som Norges ekspert for helsearbeiderfaget og trener frem til yrkesfagkonkurransen Euroskills i Gdansk i september 2023.
– I denne konkurransen er det tradisjon for at tidligere vinnere blir brukt som trenere og eksperter i senere mesterskap, forteller Jenny-Marlen Skogeng-Fossan.
Emma Straub er lærling i helsearbeiderfaget ved St. Olavs hospital og er den som skal representere Norge i helsearbeiderfaget under europamesterskapet.
Straub er glad for å ha fått Skogeng-Fossan som trener:
– Jeg tror Jenny-Marlen kan hjelpe meg masse. Hun vet hva jeg står i nå som lærling, og hun har veldig bred erfaring både faglig og fra konkurranser. Hun er absolutt et forbilde for meg, og jeg tror vi er en god match, sier Straub.
Treningsopplegget har startet
Fredag dro Emma Straub fra sin vanlige jobb ved geriatrisk avdeling St. Olavs hospital for å hospitere på sykehuset i Harstad.
– Jeg ser frem til at vi blir bedre kjent og kan starte med intensiv øving, sier helsefaglærlingen.
Den kommende uken skal de terpe på rutiner og prosedyrer som blir vurdert under konkurransen.
– Jeg håper vi får til tre slike hospiteringer før september, sier Skogeng-Fossan.
Mellom samlingene blir det skriftlige oppgaver.
Bruker både helsefag- og sykepleierbakgrunn
Trenerens brede bakgrunn kan være en fordel:
– Det er andre land hvor helsefagarbeidere gjør oppgaver som ligger tettere på det sykepleiere har ansvar for i Norge, for eksempel sårstell. Jeg bruker både helsefag- og sykepleierbakgrunnen min, samt det at jeg har konkurranseerfaring, sier hun.
– Det jeg kan gjøre, er å gi de rådene og lære bort det jeg kan. Jobben er det Emma selv som skal gjøre, sier Skogeng-Fossan.
Og hun har stor tro på utøveren:
– Emma har mange styrker. Hun er veldig reflektert. Samtidig er hun faglig dyktig og har en fin ro.
Skal dømme i konkurransen
Selve konkurransen foregår inne i en stor hall hvor deltakere innen forskjellige yrkesfag konkurrerer. Frisører, sveisere og bilmekanikere fra hele Europa jobber intenst side om side for å bli den beste innen sitt fag.
Når de er i Polen, blir rollene mellom de to endret:
Jenny-Marlen er en del av ekspertteamet. Det betyr at hun skal være med på å bedømme og gi poeng til de andre deltakerne.
– På konkurransedagene kommer ikke vi til å ha den typen kontakt som vi har i oppkjøringen. Det er to lagledere som følger det norske landslaget. Selv kommer jeg til å ha fullt opp med bedømmingen, sier hun.
Får pasientcase på scenen
Konkurransen går over tre dager. Hver deltaker skal løse 16 oppgaver, som kan være teoretisk eller praktisk. Tidsrammen er 45 minutter per oppgave.
De praktiske oppgavene foregår på en scene. Minst to dommere ser på, i tillegg til publikum. Oppgaven inneholder en case med en pasient og en diagnose.
– Deltakeren kommer inn på scenen, får casen og skal utføre oppgavene som oppgaven ber om. Det kan være morgenstell, sårstell, stomistell eller liknende, sier hun.
Arbeidsspråket er engelsk.
Man får poeng for alt fra håndhygiene, huske å presentere seg, høflighet – til å gjøre riktig tiltak.
– God planlegging og dokumentasjon i etterkant blir også vurdert, forteller hun.
– Er det noen deltakerland som ofte hevder seg i toppen?
– I VM er det ofte asiatiske land som hevder seg. De trener på en annen måte enn oss. Blant annet jobber de mer med konkurranseforberedelser i forkant. I EM mener jeg det er grei variasjon mellom hvilke land som vinner.
– I konkurransesituasjonen gjelder det å holde hodet kaldt, så jeg har tro på at Emma kan komme langt, sier Jenny-Marlen.
– Hadde vært kult med sykepleie-VM
– Hele konkurransen er unik i seg selv, med en flott åpningsseremoni, sluttseremoni og det store konkurranseområdet hvor det er så mange flinke folk på forskjellige fagfelt. Om man vinner eller ikke, så er det uansett veldig lærerikt og en kjempeopplevelse.
– Skulle du ønske det fantes et sykepleie-VM du kunne deltatt i?
– Ja! Det hadde vært skikkelig kult. Da hadde jeg meldt meg på. Man får litt blod på tann, for det er så gøy, sier hun.
0 Kommentarer