fbpx Vant pris for nyskapende kvinnehelseteknologi Hopp til hovedinnhold

Vant pris for nyskapende kvinnehelseteknologi

Hege Hansen (t.v.) og Stine Andreasen

Spekulumet som benyttes i dag, har vært relativt uforandret siden 1800-tallet. En jordmor og en gynekolog i Bodø mente det var på tide med en oppdatering.

Jordmor Hege Hansen ved kvinneklinikken på Nordlandssykehuset i Bodø så at det var et par ting å ta tak i på hennes fagfelt:

Kalde spekula av metall, så godt som uforandret i sitt andenebbdesign fra rundt 1850. Fødsler som ble igangsatt med hjelp av kateter utviklet for mannlig anatomi. Opplæring i vaginale undersøkelser utført uvørent direkte på pasienter.

Og tak, det har hun tatt.

I tett samarbeid med klinikkoverlege og gynekolog Stine Andreasen har Hansen de siste årene bedrevet produktutvikling som blir lagt merke til. Nylig ble de to tildelt Helse Nords innovasjonspris for 2022 for sin innsats med nyskapende kvinnehelseteknologi.

I priskomiteens begrunnelse heter det blant annet at «Andreasen og Hansen har synliggjort på en utmerket måte hvordan helsepersonell kan bidra til å utvikle helsetjenesten slik at pasientene får en bedre opplevelse og enda bedre kvalitet».

Slitesterk simulator

Det er blant annet utviklingen av en slitesterk simulator for vaginale undersøkelser som belønnes med pris.

– I dag blir opplæring gjort direkte på pasienter, og det tenker vi ikke er greit, sier Hansen til Sykepleien.

– Ofte må undersøkelser utført av studenter, gjentas av mer erfarne jordmødre eller leger for at resultatene skal kvalitetssikres. Det innebærer at pasienter blir undersøkt dobbelt og ikke alltid like skånsomt.

Ifølge Hansen er simulatorene som finnes i dag, primært beregnet på ulike faser av fødsel og til trening på forløsning.

– Det finnes derimot ingen velegnet modell for ferdighetstrening på andre gravide og ikke-gravide kvinner.

Sammen med gynekolog Andreasen har Hansen derfor jobbet med å utvikle en slitesterk simulator med naturtro skjede for realistiske spekulumundersøkelser.

Dagens spekula er gjerne i metall og kan oppleves som brutale og kalde.
Hege Hansen, jordmor

Simulatoren skal gjøre det mulig å ferdighetstrene på blant annet undersøkelse av gravide i ulike stadier av fødsel, pudendal smertelindring, innleggelse av ballongkateter i forbindelse med induksjon, innleggelse av spiral og prøvetaking fra livmorhals.

Målet er å redusere uønsket variasjon i kliniske vurderinger, øke trygghet hos behandler, redusere ubehaget under undersøkelse for pasienten og minske behovet for henvisning til spesialisthelsetjeneste.

Kaldt og brutalt

Hansen og Andreasen har også jobbet med en løsning som skal gjøre induksjon – altså igangsettelse av fødsel – mer skånsom og presis for fødekvinner. Denne nyvinningen kombinerer engangsspekulum i ulike størrelser og induksjonskateter spesialdesignet for formålet og pasientgruppen.

– Dagens spekula er gjerne i metall og kan oppleves som brutale og kalde. Katetrene som brukes i dag, er i utgangspunktet utviklet for menn, påpeker Hansen.

– Vi satser på andre materialer og designer kateteret etter kvinners anatomi.

Prototype av spekulum med ballongkateter.

Hansen råder andre sykepleiere som ser udekkede behov og har ideer til løsninger, om i første omgang å ta kontakt med nærmeste leder eller forsknings- og utviklingsavdelingen på sin arbeidsplass, dersom slikt finnes.

– Det er synd om sykepleiere holder sine innovasjonsideer tilbake av frykt for det ukjente og byråkratiet. Du trenger likevel litt pågangsmot og må tåle at ting tar tid.

En lengre versjon av intervjuet med Hansen finner du her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse