fbpx Minner fra sykepleiepraksis: – Den ene spiste, den andre spiste ikke Hopp til hovedinnhold
Minner fra sykepleiepraksis:

– Den ene spiste, den andre spiste ikke

Hanne Marie Rostad, sykepleier og postdoktor ved Senter for omsorgsforskning, øst, Institutt for helsevitenskap, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Gjøvik

– Damen med Alzheimer lå for det meste i sengen, forteller Hanne Marie Rostad. Hun er en av sykepleierne som forteller hva de husker best fra praksistiden.

Hvem: Hanne Marie Rostad

Praksis: Oslo, 2007

Jobber nå: Forsker på Senter for omsorgsforskning, nå Harkness fellow i USA

Det var min første praksis, de første dagene. En av damene på sykehjemsavdelingen jeg var på, hadde Alzheimer. Hun lå for det meste i sengen. Da sykepleieren jeg gikk med, skulle gi henne frokost, ble jeg med.

De var to damer på rommet. Sykepleieren flyttet på sengene, plasserte et nattbord mellom dem og satte seg. Så ga hun én skje til den ene og én til den andre. Annenhver gang. Den ene spiste, den andre spiste ikke. Ferdig! En tallerken var tom, den andre like full.

Jeg skjønte at dette ikke var som det burde være. Jeg hadde jo lært noe helt annet på skolen.

Det samme skjedde under lunsjen. Under middagen. Dagen etter. Og neste dag.

«Hvis dette er sykepleie, er ikke dette noe for meg», tenkte jeg.

Neste dag skulle en annen sykepleier til pasienten. Jeg grua meg, historien ville jo gjenta seg. Jeg tok heldigvis feil. For hun sa: «Hvorfor er det sånn at hun ikke vil spise?» Hun tok tak i problemet. Jeg fikk umiddelbart gnisten tilbake.

Jeg skulle tenke over: Hva hadde jeg sett? Hva kan vi gjøre annerledes? Sykepleieren lærte meg å utfordre det som virker opplest og vedtatt. Og hun viste meg hvordan jeg skulle gjøre det.

Hvordan det gikk? Etter mye prøving var det det å spise i fellesrommet og bruke tid én til én som skulle til.

Dette har jeg tatt med meg: Rammene tillater ofte ikke det ideelle. Men vi må ikke forkaste idealene. Vi må jobbe med å endre rammene.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Liv

Sykepleier
9 måneder 3 uker siden

Så bra setning:" Dette har jeg tatt med meg: Rammene tillater ofte ikke det ideelle. Men vi må ikke forkaste idealene. Vi må jobbe med å endre rammene."

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse