fbpx Nettbruk blant eldre halverte demens-risiko Hopp til hovedinnhold

Nettbruk blant eldre halverte demens-risiko

bildet viser eldre dame på nettet

Eldre som bruker internett jevnlig, halverer risikoen for å få demens. Det viser en amerikansk studie som fulgte over 18 000 eldre i opptil 17 år.

Studien ble publisert online i Journal of the American Geriatrics Society i mai i år.

Forskerne inkluderte 18 154 personer mellom 50 og 65 år, og fulgte dem i maks 17 år med en median på 8 år.

Funnene tyder på at jevnlig bruk av nettet, men ikke et overforbruk, er assosiert med en halvering av demens-risiko, sammenliknet med dem som ikke brukte nettet jevnlig.

U-formet kurve

Men kurven hadde en U-form, slik at både liten og høy bruk av nettet var ufordelaktig med hensyn til demens-risikoen. Den laveste risikoen ble funnet ved 0,1 til 2 timers daglig bruk, men disse resultatene var ikke signifikante fordi antallet individer var for få.

– Å være «online» kan utvikle og vedlikeholde kognitive reserver. Motstandsdyktighet mot psykologisk ødeleggelse av hjernen og økte kognitive reserver, kan i sin tur kompensere for hjernens aldring og redusere risikoen for demens, sier førsteforfatter av artikkelen, doktorgradsstipendiat Gawon Cho, ved New York University School of Global Public Health, til Medscape Medical News.

I tråd med tidligere studier

Forfatterne av studien skriver at tidligere forskning har vist at eldre nettbrukere har bedre kognitiv utøvelse totalt, er bedre verbalt og har bedre hukommelse, sammenliknet med de som ikke bruker nettet jevnlig.

Chow og kolleger undersøkte ikke hvilken type nettbruk som ga de beste kognitive resultatene. Det er vel neppe utenkelig at hjernen vedlikeholdes ulikt gjennom å se en film, scrolle på Facebook, trolle i avisenes kommentarfelt eller lese en vitenskapelig studie.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse