fbpx Prøver sommeravtale for første gang: – Den store gulroten her er selvsagt lønn Hopp til hovedinnhold

Prøver sommeravtale for første gang: – Den store gulroten her er selvsagt lønn

Bildet viser Maj-Britt Busæt Kollevåg, som er ny hovedtillitsvalgt i Porsanger kommune, innfelt over et bilde av Porsangerfjorden, ofte kalt Trollene i Trollholmsund.

I Porsanger kan årets sommer bli den beste på lenge. For første gang prøver de ut NSFs sommeravtale.

NSFs nestleder ved fylkeskontoret i Troms og Finnmark, Mari-Ann Benonisen, forteller til Sykepleien at Porsanger kommune har vært uten hovedtillitsvalgt en stund.

– I februar i år fikk vi rekruttert ny hovedtillitsvalgt. Hun heter Maj-Britt Busæt Kollevåg og har fått på plass NSFs første sommeravtale i Porsanger kommune, sier hun.

Kollevåg forteller at som så mange andre norske kommuner har også Porsanger strevd med å få dekket opp hull i ferieturnus i både hjemmesykepleien og på sykehjem.

Nei takk til sommerbonus

– I forkant av sommeren hadde kommunen tilbudt sykepleiere en sommerbonus på 220 kroner ekstra i timen for å flytte arbeidstid fra ukedag til helg. Sykepleiere var ikke fornøyd med denne bonusen, sier Kollevåg.

Hun registrerte at det var flere som hadde takket ja til å jobbe ekstra mot en høyere kompensasjon.

– Som mange andre yrkesgrupper motiveres også sykepleiere av lønn. Vi kan ikke leve av heder og ære, sier hun.

Kollevåg kontaktet NSF for å få råd. 

– De foreslo årets sommeravtale som en mulig løsning på sykepleiermangel i ferieavviklingen, sier hun.

Sommeravtalen åpner opp for å utvide arbeidstiden for sykepleiere som er medlem av NSF.

– Den store gulroten her er selvsagt lønn. For 2023 er minimum godtgjøring 800 kroner per time for sykepleiere og 870 kroner per time for spesialsykepleiere, jordmødre og helsesykepleiere, sier Kollevåg.

Hun forteller at sommeravtalen ble godt tatt imot av alle avdelingslederne som raskt fikk avtalen på plass.

Har fått dekket opp hull

– Hva har det ført til?

– Avtalen har ført til at man i større grad har fått dekt opp hull i turnus der det har vært behov for sykepleiere. Videre anses avtalen som god for alle parter fordi vi på denne måten har fått kjent personale inn i tjenesten, i stedet for eksempel ukjente sykepleiere fra vikarbyrå, forteller hun.

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra ledelse og kolleger?

– Kolleger gir tilbakemeldinger om god sykepleierdekning gjennom sommeren. Sommeravtalen har bidratt til at sykepleiere nå føler at de får anerkjennelse for sin kompetanse, med særskilt kompensasjon for ekstra innsats, sier hun.

Kan bli en god sommer

Også lederne melder at de er fornøyd.

– Ledelsen er fornøyd med at man har fått en løsning hvor man kan bruke kjente sykepleiere fremfor vikarbyrå. De er glade for at kommunens egne sykepleiere blir kompensert for å yte en betydelig innsats for at pasienter og brukere skal ha den beste helsetjenesten – også i ferien, sier hun.

– Blir årets sommer en bra sommer for pasienter og sykepleiere i Porsanger?

– Vi håper at vi med denne avtalen kan bidra til god pasientsikkerhet. Sykepleiere som kjenner pasienter, pårørende og systemet og som i tillegg har lokalkunnskap, er med på å gi kontinuitet og en forsvarlig helsetjeneste, sier Kollevåg.

Positivt også i Bergen

Men det er ikke bare i Porsanger de har gode erfaringer med sommeravtalen. Ved Haraldsplass diakonale sykehus melder de tillitsvalgte om liknende erfaringer.

Der er alle vakter dekket på alle avdelinger, ifølge NSFs informasjonsavdeling.

Også her er det første gang at alle avdelingene har tatt i bruk avtalen. Ved Haraldsplass har de i tillegg innført en regel om at ledere ikke skal sende meldinger til de som er på ferie om de trenger vikarer når noen er syke eller liknende.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Tordis Landvik

Spesialsykeoleier
9 måneder 3 uker siden

Gjelder avtalen pensjonerte sykepleiere også🤔🤔🤔

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse