fbpx Har ikke kapasitet til tidlig ultralyd i sommer: – Stort steg mot et todelt helsevesen Hopp til hovedinnhold
Har ikke kapasitet til tidlig ultralyd i sommer:

– Stort steg mot et todelt helsevesen

leder for jordmødrene i nsf

Flere sykehus har ikke kapasitet til å gi tidlig ultralyd til gravide i sommer. – Folk får ikke likeverdig helsetilbud av det offentlige, sier Hanne Schjelderup, leder for jordmødrene i NSF.

Oslo universitetssykehus meldte tidligere denne uken at de ikke har kapasitet til å ta imot gravide under 35 år til tidlig ultralyd i sommer.

Tidlig ultralyd gjøres i svangerskapsuke 11 til 14.

– Det er et viktig tilbud som forbedrer svangerskapsomsorgen. Vi kan oppdage alvorlige sykdommer og redde barn som ikke er friske, sier Hanne Charlotte Schjelderup, leder for Jordmorforbundet i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Kvinneklinikken på OUS sier de mottar mange henvisninger til fostermedisin og at det avvikles lovpålagt ferie for ultralydjordmødre og leger ved avdelingen for fostermedisin.

– Vi har dessverre ikke kvalifiserte jordmødre og leger til å tilby ultralyd i første trimester til alle gravide slik det er beskrevet på vår internettside i denne perioden, skriver fungerende klinikkleder Gro Olavesen til Sykepleien.

OUS sier at de har kontaktet andre helseforetak for å få hjelp med situasjonen.

Ahus i samme situasjon

Heller ikke Ahus har kapasitet til å garantere tidlig ultralyd.

– Vi kan ikke garantere tidlig ultralyd for alle gravide under 35 år uten annen medisinsk indikasjon. Vi gjør likevel vårt beste for å tilby undersøkelsen til så mange som mulig. Fra uke 34 skal kapasiteten være som normal igjen, og vi tilbyr igjen tidlig ultralyd til alle de som har fødeplass hos oss, sier Hildegunn Faraas, assisterende divisjonsdirektør på Kvinneklinikken ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Ahus har ingen avtaler med andre helseforetak om støtte i slike situasjoner.

Sykehuset i Østfold har tidligere meldt om kapasitetsproblemer.

Presset drift i Vestfold

Sykehuset i Vestfold melder også om presset drift på svangerskapspoliklinikken i sommer: 

– Vi har akkurat nok kapasitet til å håndtere driften innen tidsfristene, vi får imidlertid utfordringer hvis det kommer henvisninger med korte frister, skriver fungerende seksjonsleder for gynekologisk seksjon, Linn Nistov, og seksjonsleder for svangerskapspoliklinikken, Camilla Andersson i en e-post til Sykepleien.

– Vi må gjøre endringer uke for uke for å møte etterspørselen, forteller de.

Unntaket er Vestre Viken

Vestre Viken er unntaket. Ander Debes, direktør for medisin og helsefag skriver følgende: 

– Vi har tilstrekkelig kapasitet til å ivareta tidlig ultralyd gjennom sommeren for gravide i vårt område. OUS har nylig henvendt seg til Vestre Viken og vi er i dialog for å tilby den restkapasiteten vi har.

Jordmordlederens reaksjon

– Vi er bekymret for utviklingen, folk får ikke likeverdig helsetilbud av det offentlige, sier lederen for jordmødrene i NSF, Hanne Schjelderup.

Hun mener at det ikke bevilges nok penger i statsbudsjettet verken til økt kapasitet på jordmorutdanningen eller til utdanningsstillinger for jordmødre på enheter der det er jordmormangel.

Resultatet er at jordmorkrisen øker år for år og rammer befolkningen som har behov for våre tjenester.

– Vi har sykepleiere som står i kø for å bli jordmødre, men utdanningsplassene strekker ikke til.

Jordmorlederen mener rekrutteringen og tiltak for å holde på jordmødrene i vårt offentlige helsevesen er altfor dårlig. Lønn og arbeidsvilkår er ikke konkurransedyktige med private tilbud.

– Vi erfarer at fødselsomsorgen og kvinnehelsetilbudet har tatt store steg mot et todelt helsevesen.

– Tilbud i det private er på plass for de som har råd, og så har vi ett dårligere tilbud for andre som ikke har like god råd. Å kjøpe ultralyd og ta tester som kan avdekke sykdom er veldig dyrt i det private, påpeker Schjelderup.

Hun mener at Kvinnehelseutvalgets rapport, som kom i mars 2023, viser tydelig at sykdommer og tilstander som rammer kvinner blir lavere prioritert i dagens helsevesen.

Økt pågang i det private

Sykepleien kontaktet det private helseforetaket Aleris, som satser på helsetilbud for kvinner:

– Vi merker generelt økt pågang. Det henger nok sammen med kapasiteten i det offentlige, og det at vi har sommeråpent ved våre avdelinger over hele landet, forteller Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse