fbpx – Biene gjør meg til en bedre sykepleier Hopp til hovedinnhold

– Biene gjør meg til en bedre sykepleier

HENTER ENERGI OG HONNING: Kari-Anne viser frem to ulike rammer fra bikuben. I den blanke, lysegule rammen med voks holder biene på å samle honning. Den andre, som er lys brun, hvor halve rammen er fylt, er det bieyngel, som snart blir klekket. Video: Steffen Pfändt

Anestesisykepleier Kari-Anne Forsmo Thygesen hadde førstehjelp som hobby. Birøkt er den nye, og det mener hun gjør henne til en bedre sykepleier.

Kari-Anne Forsmo Thygesen er anestesisykepleier ved sykehuset i Kristiansund. I 2017 startet hun og mannen med birøkting. I dag har de 35 kuber.

– Jeg får bruk for mitt kliniske blikk når jeg går ut i bigården for å se etter forandringer hos bifolket, forteller hun.

Thygesen er hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund på Kristiansund sykehus, leder i Møre og Romsdal birøkterlag og vara til styret i Norges Birøkterlag, skriver avisen Tidens Krav.

Hun er opprinnelig fra Oslo. Hun har jobbet på Bærum sykehus og Drammen sykehus. Hun har vært i Møre og Romsdal i elleve år.

– Å gå inn i bikuben, det å holde roen i det som kan bli en stresset situasjon, jeg må tenke positivt og gjøre det jeg skal. For meg er dette som å gå på yoga, det gir meg energi.

– Biene gjør meg til en bedre sykepleier, mener hun.

Mange ulike enzymer

– Er honning sunt eller er det bare sukker?

– Det er mange ulike naturlige sukkerarter og flere enzymer, som er nyttige for oss mennesker, sier hun.

Hun forteller at det forskes mye på helseverdiene av honning. I England er honning godkjent som hostedempende middel. Honningen fra New Zealand, manukahonning, har gode antiseptiske virkninger. Den brukes til blant annet sårbehandling.

– Det undersøkes om norsk lynghonning kan ha samme effekt, forteller hun.

Osmolarisk effekt

Hun forteller at det er en lege som for mange år siden mente at honning hadde god effekt på pasienter som hadde gjennomgått hofteoperasjoner og pådratt seg en infeksjon. Han mente honningen hadde god osmolarisk effekt på disse pasientene. Ingen av kollegene var veldig enige i det, ifølge Thygesen.

– Hvor mye jobb er det å ha bier?

– Det er mest jobb når vi skal høste honningen. Ellers er juni den travleste måneden, da er svermetrangen størst.

Hun har høstet honning to ganger om året. Men i fjor var det en kort sesong, så da ble det bare en gang. Da måtte de mate biene for at de skulle klare seg, fordi det regnet så mye og biene kunne ikke fly ut av bikuben.

Bier kan bli syke

De har lite sykdom blant biene i Møre og Romsdal. Men de følger godt med. Bier kan rammes av ulike sykdommer. Får de en sykdom er det dessverre bare å ta bort hele biefolket i kuben, og alt utstyret må brennes.

– Man kan ikke flytte bikuber inn til Møre og Romsdal. Det finnes en midd som vi ikke har her og som vi heller ikke ønsker å få. Derfor er det strenge regler for flytting av bikuber, forteller hun.

Til Tidens Krav forteller hun at den største utfordringen med birøkt er at de svermer. Det vil si at biene tar frem en ny dronning i kuben, når denne blir klekket, kan den gamle dronningen finne på å fly ut og da følger halve kuben med bier med. Det kan være flere titusener av bier som over natten finner seg et tre eller et annet sted å samles rundt.

– Mannen min var å hentet en bisverm som hadde flyttet inn i veggen til en hytte, da måtte bordkledningen av for å få fjernet den, forteller hun.

De skal delta i norgesmesterskapet i honning, som er i januar i 2024. Der vil honningsommelierer teste honningen.

ung gutt i bigården

Villbier og tambier

– Er det en kamp om maten mellom bier og villbier?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg opplever at vi har flere fugler her nå enn tidligere. Det betyr at det er flere insekter. Så dess mere mine bier pollinerer, dess mere blomster blir det og dermed mere mat til alle insekter, mener hun.

– Er det penger å tjene på å drive med honningproduksjon?

– Hvis man er aktiv kan man tjene penger på dette. Vi gjorde dette for pollineringens skyld, vi har et lite småbruk, honningen og bievoks var et biprodukt. Nå har det blitt hovedinteressen, sier Thygesen

Hun har akkurat gjennomført sitt første kurs i birøkt for åtte personer.

– Det er enkelt å komme i gang. Gå et nybegynnerkurs, det finnes lokallag over hele landet. Utstyret du trenger koster rundt 12 000 kroner. 

Anafylaktisk reaksjon

– Finnes det noe negativ med det å ha bier?

– Jeg er veldig observant på stikk. Jeg kjenner jo folk som har fått anafylaktisk reaksjon. Da bør man dessverre slutte med bier, forteller anestesisykepleieren.

ramme fra bikupen med yngel
honningramme klar til å slynges

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse