fbpx Pasienter som plages med urinsyregikt skal få bedre hjelp med ny app Hopp til hovedinnhold

Pasienter som plages med urinsyregikt skal få bedre hjelp med ny app

Bildet viser fot med urinsyre-gikt

Forskere ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo tester ut ny app som skal optimalisere behandlingen til pasienter med urinsyregikt.

To prosent av befolkningen har opplevd ekstreme smerter knyttet til urinsyregikt. Når kroppen ikke tar unna like mye urinsyre som den produserer, hoper urinsyrekrystaller seg opp og skaper anfall, skriver Diakonhjemmet i en pressemelding.

Håper på gevinst for både pasienter og samfunnet

Sykehuset har utviklet en mestringsapp som skal prøves ut på sykehuset før den skal testes ut i en klinisk forskningsstudie.

Hvis appen fungerer etter formålet, håper sykehuset det kan gi samfunnet gevinst i form av ressursbesparelser i helsesektoren og mindre sykefravær.

– For den enkelte kan det bety økt kunnskap om egen sykdom, økt mestring og mindre tid på konsultasjoner, skriver sykehuset i pressemeldingen.

Studien skal se på om oppfølging med egenmestringsappen fungerer like godt eller bedre enn dagens telefonoppfølging av sykepleier. 

To deler

Den første delen av den toarmede randomiserte kontrollerte studien (RCT), planlegges å starte opp i løpet av 2024, med testing av pasienter på sykehus. Neste del er en anvendbarhetsstudie der appen skal testes i fastlegepraksis. 

Egenmestringsappen skal gi økt tilgang til informasjon om sykdommen og anbefalt behandling. Den skal gi pasienten daglig påminnelse om å ta medisiner, og månedlig påminnelse om blodprøver. Den skal også illustrere utviklingen av urinsyrenivå i blodet over tid.

En annen viktig ting er at den vil oppgi aktuell medikamentdose og gi informasjon om akutt medikamentbruk ved leddbetennelse, skriver sykehuset.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse