fbpx NSF-landsmøtet: Hun sikret at NSF ikke glemte de eldre Hopp til hovedinnhold

NSF-landsmøtet: Hun sikret at NSF ikke glemte de eldre

bildet viser Mari Ann Benonisen

Mari Ann Benonisen fant ikke et eneste satsingsområde for eldre for de neste fire år i landsmøtepapirene til NSF, så hun foreslo det selv. Og fikk det gjennom.

Nestleder i NSF Troms og Finnmark, Mari Ann Benonisen, bladde gjennom landsmøtepapirene til Norsk Sykepleierforbund (NSF) og tenkte:

«Hm, merkelig. Vi går inn i en tid med merkbart flere eldre, og så skal ikke NSF ha dette som en satsing?»

– Det syntes jeg var så mangelfullt at jeg bestemte meg for å foreslå det selv og fikk delegasjonen fra Troms og Finnmark med meg på det. Inn mot 2026 får vi en kraftig økning av antall eldre. Vi i NSF må være i front for å løfte dette området, at det legges opp til gode og attraktive fagmiljø.

Vedtok styrking av eldreomsorgen

Hun fant en passende sak hvor hun kunne foreslå det: Sak ni, som handlet om utvikling av helse- og omsorgstjenesten.

Så skrev hun formuleringen: «At eldreomsorgen må styrkes for å møte den fremtidige økningen av eldre, og at andelen sykepleiere som innehar spesialkompetanse, må økes».

Når NSF skal vedta satsingsområder, står det alltid en setning foran: «NSF skal arbeide for», og så kommer satsingsområdene som kulepunkter under der.

I sak ni ble det vedtatt 14 kulepunkter.

bildet viser avstenningsresultatet

– Bekymringsverdig

Benonisen mener det er svært viktig å løfte fagområdet geriatri.

– Dette er et område som sliter med å få nok kvalifisert fagfolk. Vi ser i kartleggingen av planlagt og faktisk bemanning at sykepleiervakter erstattes av ansatte med lavere fagkompetanse, eller av vikarer som ikke har relevant fagkompetanse i det hele tatt. Vi ser at på enkelte avdelinger er det alvorlige avvik. Det er svært alvorlig og meget bekymringsverdig, sier hun. 

Løsningene

– Hvordan unngå at kulepunktet ditt drukner blant alle de 13 andre satsingsområdene?

– Vi har faggruppen geriatri og demens, og både faggruppeleder og styret støttet forslaget. Jeg tenker at vi sammen kan jobbe med dette.

– Hvordan tenker du at NSF kan arbeide for at eldreomsorgen styrkes? Det høre ut som mer enn en munnfull?

– NSF må være et talerør for å fremsnakke dette fagområdet. Politikere fronter eldreomsorg stort i sine valgkamper, men glemmer det etter valget er over. NSF må holde trykket oppe både sentralt, men kanskje aller viktigst ute i fylkene. Og vi må støtte tillitsvalgte som står i vanskelige valg med omstillinger og kutt i budsjett.

– Og hva kan forbundet gjøre for å øke andelen med spesialkompetanse i eldreomsorgen?

– Her må vi først kartlegge kompetansen ute i det ytterste leddet. Kanskje kan vi få inn flere momenter når vi kartlegger planlagt og faktisk bemanning.

Alene sykepleier i hele kommunen

Benonisen har hørt fra flere tillitsvalgte at mange sykepleiere er eneste sykepleier på et helt sykehjem. Mange sier at de også er eneste sykepleier i en hel kommune.

– De har da ansvar for både institusjon og hjemmebaserte tjenester. Sånn kan det ikke fortsette. Kvaliteten på tjenesten går ned, og belastningen blir for stor for den enkelte sykepleier, sier hun. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse