fbpx Vil lette læring for sykepleierstudenter med «utvidet virkelighet» Hopp til hovedinnhold

Vil lette læring for sykepleierstudenter med «utvidet virkelighet»

En norskutviklet app løfter blant annet anatomi og fysiologi opp fra de flate læreboksidene.

Over skrivebordet svever et tredimensjonalt, pumpende hjerte der røde og blå animerte piler beveger seg gjennom arterier og kamre.

Hjertet synes riktignok bare på mobilskjermen, men der kan du til gjengjeld zoome inn og ut på detaljer og snurre blodpumpen rundt i rommet for å studere den fra ulike vinkler.

Det animerte hjertet er en av mange illustrasjoner fraKliniske undersøkelser fra hode til tå, en nyutgitt håndbok for sykepleiere. Den er tilført ekstra dimensjoner ved hjelp av såkalt utvidet virkelighet, eller «augmented reality» (AR) på engelsk.

Mange lærer ikke så godt gjennom tradisjonelle metoder, og vi ønsker å legge bedre til rette for dem ved hjelp av AR
Ingrid Skrede, Ludenso

Til formålet benyttes den norskutviklede appen Ludenso explore. Appen er gratis både å laste ned og å bruke. Den lar deg utforske innhold fra en rekke bøker og andre publikasjoner.

Mestring og forståelse

Ingrid Skrede er markedssjef og en av grunnleggerne i det pedagogisk orienterte teknologiselskapet Ludenso.

– Mange lærer ikke så godt gjennom tradisjonelle metoder, og vi ønsker å legge bedre til rette for dem ved hjelp av AR, forteller hun.

For rundt et år siden hadde selskapet avtale med to forlag. Nå har snøballen for alvor begynt å rulle, og samarbeid er etablert med rundt 25 forlag i inn- og utland, deriblant norske Aschehoug og Gyldendal.

Ludenso brukes også av Aftenposten Junior, og neste år vil LHL utgi en bok med tilknyttet AR-innhold der målgruppen er helsepersonell og personer med hjerneskade.

– Tanken vår er AR skal bidra til mer mestring og forståelse for komplekse temaer som kan være vanskelig å forstå gjennom tekst og tradisjonell læring, forklarer Skrede.

Ludenso

Velegnet for anatomi?

14. desember står nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi for døren for mange sykepleierstudenter. Strykprosenten er høy, vanligvis rundt 25 prosent.

Hun mener AR-læring kan være til nytte.

– Komplekse objekter og prosesser som kan fremstå veldig teoretiske på papiret, men som i virkeligheten er veldig fysiske og visuelle, kan egne seg godt for AR, sier hun.

Dette er det også forsket på. En artikkel publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Annals of Anatomy i 2020 gikk gjennom sju ulike studier som så på bruk av AR i anatomiutdanning. Her ble de konkludert med at AR var «bemerkelsesverdig effektivt når det gjaldt å hjelpe studenter med å forstå tredimensjonal organisering av strukturer og oppnå tilfredsstillende eksamensresultater».

Morsom læring

I tillegg til nevnte bok «Kliniske undersøkelser fra hode til tå», er den engelskspråklige boken «Essentials of Anatomy and Physiology for Nursing Practice» nylig lansert med AR-innhold tilgjengelig via Ludenso-appen.

– En ting er å lese om hvordan for eksempel et nervesignal beveger seg gjennom et nevron. Noe annet er å se det foran deg i AR, sier Skrede.

Du lurer på et vis hjernen til å tro det er ekte og kan også modifisere, klikke på deler og lese mer
Ingrid Skrede, Ludenso

– Kan man ikke oppnå det samme med for eksempel video?

– Vi bruker en del video også, men AR gjør at du kan plassere ting tredimensjonalt i rommet. Du lurer på et vis hjernen til å tro det er ekte og kan også modifisere, klikke på deler og lese mer. Med interaktive modeller, blir man mer aktiv og kan ha det morsomt mens man lærer.

Pedagogisk verdi

Synnøve Hvidevold Lindeberg er forlagsredaktør for sykepleie i Gyldendal, som altså har koplet AR og annet digitalt innhold opp mot sin utgivelse «Kliniske undersøkelser fra hode til tå».

– Hvorfor?

 – Fordi vi mener dette kan øke den pedagogiske verdien for studenter. Enkelte ting kan være vanskelig å forstå, som beskrivelser av lyder fra lunge og hjerter. I tillegg til 3D-modeller og lydfiler, bruker vi også video og lenker til utfyllende informasjon på nett.

Tilbakemeldingene tyder på at studentene synes det er veldig lærerikt
Synnøve Hvidevold Lindeberg, Gyldendal

– Er AR brukt på mange Gyldendal-utgivelser?

– Ikke foreløpig, men vi jobber med flere og totalt sikter vi mot fire utgivelser i løpet av 2024.

– Boken har vært ute noen måneder. Hvordan har mottakelsen vært?

– Tilbakemeldingene tyder på at studentene synes det er veldig lærerikt. Responsen fra pensumansvarlig ved sykepleierutdanningene har også vært gode. Vi regner med at boken vil komme på pensum på flere skoler ved nyttår.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse