fbpx Uvær i Nord-Norge: – For oss er heftig vintervær mer normalen Hopp til hovedinnhold

Uvær i Nord-Norge: – For oss er heftig vintervær mer normalen

Bildet viser Camilla Børresen som med Kvaløya i bakgrunnen

Stengte veier og bruer stopper ikke hjemmetjenesten i Nord-Norge. Selv om ikke alle kom seg på jobb i dag, tar sykepleiere og helsefagarbeidere seg av pasienter i området der de selv bor. 

Camilla Børresen er enhetsleder på Kvaløya hjemmetjeneste i Tromsø. Fra huset sitt på Tromsøya, har hun fin utsikt til arbeidsplassen på Kvaløya rett over fjorden.

– I dag sitter jeg værfast på hjemmekontor. Brua over til Kvaløya er stengt, så da må jeg følge med på hvordan avdelingslederne og de ansatte løser logistikken hjemmefra, sier Børresen.

Dårlig vintervær er normalen

Hun forteller at de begynte å planlegge logistikken i hjemmetjenesten allerede i helgen.

– Vi har hatt mye vær i hele januar, med store forskjeller. Det kan være helt fint her på Tromsøya og sentrale del av Kvaløya, men i de områdene som ligger ut mot kysten, på Yttersia, har det vært mange krevende dager, sier hun.

Børresen har fått med seg at de aller fleste medier de siste ukene har hatt reportasjer om ansatte i hjemmetjenesten som kaver seg frem på ski, truger og snøscootere.

– For oss i nord er heftig vintervær mer normalen. Våre ansatte er svært godt trent på å planlegge for dårlig vær og er vant til å måtte snu seg rundt fort, sier hun.

Nattevakter fikk rom på sykehjem

Når bruer blir stengt og ras og vær forhindrer fremkommeligheten til hjemmesykepleien, får det selvfølgelig konsekvenser for pasientene.

– Været gjør at vi er færre på jobb enn vi skulle. Vi har avlyst avtaler hos pasienter som ikke absolutt trenger tilsyn, og alliert oss med pårørende der de bor nært slik at de kan gå på besøk og rapportere tilbake til oss, forteller Børresen.

Enhetslederen forteller at noen av dem som gikk nattevakt ikke kom seg hjem da skiftet deres var over.

– De fikk et rom på sykehjemmet på Kvaløya til brua åpnet en liten periode, og de kunne komme seg hjem.

Gjør om logistikken

– Er du den eneste som ikke kom deg på jobb i dag?

– Nei. Flere har måttet holde seg hjemme. For sykepleiere og helsefagarbeidere betyr det at de tar seg av pasienter i området der de selv bor. Vi har også samarbeid med lokale utviklingslag. Det er grupper lokalsamfunnene har stiftet i flere ulike distrikt, og som kan hjelpe oss med å gå på hjemmebesøk til pasienter. Utviklingslagene rapporterer tilbake til oss hvordan det står til, og om vi for eksempel må vurdere evakuering, sier hun.

Siden innbyggerne i nord er mer vant til heftig vær, planlegger de kanskje bedre enn søringene?

– Våre ansatte er vant til mye vær, og lytter til værmeldinger og følger nøye med, sier Børresen, og legger til:

– I tillegg planlegger vi hver vinter for nye brukere. Det kan bety at vi har større medisinlager hjemme hos pasientene for å være sikre på at de kan klare seg i noen ekstra døgn uten at vi kommer.

– Har dere fått beskjed om hvor lenge været vil vare?

– Vi regner med at det vil bli bedre i løpet av de neste 24 timene, men det kan være lokale forskjeller. Spesielt i områdene som ligger ut mot kysten, sier Børresen.

Bildet viser sykepleier Torill Nystuen

Kom seg på jobb

Sykepleier Torill Nystuen jobber på Kvaløya hjemmetjeneste avdeling Brensholmen. I dag var hun den eneste utegående sykepleieren som kom seg til kontoret på Havtun bo og servicesenter. (Se bildet over)

– Jeg har kollegaer som jobber hjemmefra i ulike områder, slik at alle brukerne får nødvendig hjelp, sier hun.

Hun har kjørt på «Yttersia» på Kvaløya mandag formiddag, og har sendt Sykepleien noen bilder fra dagens arbeidsvei. Det blåser godt.

Bildet viser en bil parkert nede ved havet med Sommerøybrua og Sommerøy i bakgrunnen

Bom stopp

Helsefagarbeider Henny Silkoset Hauan kommer seg hit, men ikke lenger. Veien er stengt med bom. Fylkesvei 7900 ved Holmbuktura er stengt og det gir utfordringer med å komme seg til pasientene.

Bildet viser Henny Silkoset Hauan foran en stengt vei

Hauan jobber ved Lakselvbukt bo- og servicesenter i Tromsø kommune. 

Sykepleier og avdelingsleder ved samme sted, Cathrine Rundhaug, forteller i en e-post at flere ansatte er forhindret i å komme seg på jobb. 

– Med flinke folk som strekker seg langt, god planlegging og ei bygd som stiller opp for hverandre, ordner det meste seg. Men det er krevende forhold for både pasientene og Hjemmetjenesten, sier Cathrine Rundhaug.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse