fbpx De har doblet antall proteseoperasjoner hittil i år Hopp til hovedinnhold

De har doblet antall proteseoperasjoner hittil i år

Proteseteamets suksess på Helgelandssykehuset kommer etter en helt ny måte å jobbe på. Slik gjorde de det.

Ett hundre proteseoperasjoner har gjengen på Helgelandssykehuset utført hittil i år. Det er nesten dobbelt så mange som samme tid i fjor, da tallet var 56.

– Det vi har gjort har hatt utrolig effekt og vi er veldig stolte over dette, sier Ivar Hanssen, overlege på Ortopedisk klinikk ved Helgelandssykehuset Mo i Rana.

Løsningen har vært å gå fra to til tre operasjoner per dag til hele fire. 

– Stort sett alle sykehus i Norge har som mål å ta tre proteser per operasjonsstue. Noen klarer det, andre ikke. Etter at vi begynte med fire operasjoner, ser vi at det går veldig fint med tre, forteller Hanssen på hjemmesidene til sykehuset.

Ventelisten reduseres

Ventelistene har falt fra 160 til 119 siden jul.

I året ligger de normalt på 300 kne- og hofteoperasjoner i året. 

Dette har de gjort helt konkret

  • Alle pasienter inviteres til proteseskole uken før. Der møter de ortoped, anestesilege, fysioterapeut og sykepleiere fra ortopedisk sengepost. 
  • Pasienter med lang reisevei eller gjestepasient legges på sengepost dagen før (gjelder kun onsdager). 
  • Operasjonen kommer i gang tidligere på morgenen grunnet effektivisering i alle ledd. Dette innen normal arbeidstid. 
  • De har en hel «pool» med klarerte pasienter. Tidligere var det ofte stress med å finne nye pasienter hvis noen ikke kunne opereres allikevel. 

Fagsykepleier Trine Nordmark er utdannet operasjonssykepleier og jobber på operasjonsavdelingen ved Helgelandssykehuset Mo i Rana. 

– Hvordan har dette påvirket arbeidsdagen til sykepleierne hos dere?

– Ofte har man en forventning om at økt effektivitet gir økt arbeidsbelastning, men tilbakemeldingene er at teamene opplever det motsatte – økt effektivitet gir både økt tilfredshet hos ansatte der arbeidsdagene oppleves kortere. Spesielt hyggelig er det at vi får tilbakemelding fra pasientene om at de er svært tilfredse med opplegget og føler seg veldig godt ivaretatt, sier Nordmark. 

Effektivitet gir godt fellesskap

– Vi ser at høy effektivitet og tett samarbeid i flere fagmiljø skaper et godt fellesskap og engasjement på tvers av avdelinger. Vi håper dette kan føre til økt rekruttering av enda flere engasjerte spesialsykepleiere til avdelingen, svarer Nordmark.

– Når dere opererer flere, jobber dere kanskje mer – får man bedre betalt?

– Det å operere flere betyr ikke alltid at man jobber mer. Det handler i stor grad om å jobbe smartere. Etter at vi startet med prosjektet har ikke proteseteamet arbeidet utover normal arbeidstid, skriver Nordmark i en e-post. 

– Tilbakemeldingen fra sykepleierne som har vært involvert i disse type operasjonene er utelukkende positivt. Den største begrensningen i antallet operasjoner per dag finnes på oppvåkningsavdelingen med hensyn til antall sengeplasser. 

Nordmark skriver også at arbeidsgiver trenger å legge til rette for utvikling med å investere for videre innovasjon.

Flere gjestepasienter

– I neste runde skal vi også jobbe for å hente hjem gjestepasienter som henvises ut av regionen, og med kortere ventetid har jeg stor tro på at vi skal klare det, sier klinikksjef Elin Rasmussen Grønvik.

Hun forteller også at de har lett etter tidstyver i alle ledd og trekker frem noen eksempler.

Når anestesi jobber med en pasient som skal opereres, vaskes operasjonsstua ned på 25 minutter. 

Anestesien er også tilpasset slik at pasienten ligger kortere på oppvåkningsavdelingen før de sendes til sengeposten.

Ryggbedøvelse istedenfor narkose

– Tidligere hadde vi en oppfatning om at narkose var det mest effektive ved proteseoperasjoner, og vi forsøkte derfor dette en periode. Nøye dokumentasjon over tid har likevel vist at ryggbedøvelse hos de rette pasientene er både mer effektivt og mer skånsomt. Ikke minst er pasientene mer fornøyde, forklarer Kenneth Lauvås, konstituert overlege anestesi.

Han forteller videre at de som opereres selv kan velge om de vil være våkne, høre på sin favorittradiokanal eller få en liten dose medisin for å sove underveis.

Noe av det som gjør prosjektet spesielt er at samme gjeng jobber på samme operasjonsstue hele dagen, uforstyrret av hendelser knyttet til for eksempel øyeblikkelig hjelp. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse