fbpx Digitale angrep mot tjenester i Helse Sør-Øst øker Hopp til hovedinnhold

Digitale angrep mot tjenester i Helse Sør-Øst øker

Bildet viser en person som driver med datahacking

Det digitale trusselbildet viser at den mest alvorlige trusselen mot spesialisthelsetjenesten er kriminelle aktører og digital utpressing. 

Helse Sør-Øst diskuterte på gårsdagens styremøte det digitale trusselbildet mot spesialisthelsetjenesten. 

Sårbart

Et vellykket dataangrep kan få store konsekvenser i form av nedetid på tjenester og høye kostnader for opprydding og lang gjenopprettingstid.

– Å motstå avanserte dataangrep krever en helhetlig tilnærming til sikkerhetsarbeid, hvor vi må ha flere og gode sikkerhetsbarrierer både mot tilfeldige angrepsforsøk og avanserte angrep fra statlige aktører, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt, i en pressemelding.

Hvert år lager de regionale helseforetak en rapport hvor de lister opp trusselbildet.

– Årets rapport vil vi bruke til bevisstgjørings- og opplæringstiltak i regionen, og som grunnlag for vurderinger i arbeidet med risiko- og sårbarhetsvurderinger, sier Rootwelt.

Angrep mot helsetjenesten øker

Dagens trusselbilde er komplisert og global statistikk viser at angrep mot helsesektoren har økt. Det er organiserte kriminelle aktører som står bak de fleste angrepene. 

– Forskningsdata, beredskapsinformasjon og helseopplysninger er noen av verdiene som statlige aktører ønsker tilgang til. Globalt er medisinsk forskning et område som spesielt statlige aktører er opptatt av, skriver Helse Sør-Øst i pressemeldingen.

Ifølge rapporten bruker trusselaktørene i økende grad innsidere, tredjeparter og underleverandører for å få tilgang til informasjon.

– Dette krever økt oppmerksomhet om innsiderisiko, samt innsikt og kontroll med leverandørkjeder. Krav om bakgrunnssjekk er nå på høring, melder Helse Sør-Øst. 

Teknologiutvikling gir nye måter å angripe 

Ved overgang til ny teknologi vil noen angrepsflater komme til og andre bli borte. 

Bruk av skytjenester øker i omfang. Skytjenester har mange sikkerhetsmessige fordeler, men de kan være kompliserte å sette opp på en trygg måte. 

– Sykehus og helseforetak må ta i bruk kunstig intelligens på en trygg og ansvarlig måte, mens trusselaktørene kan ta i bruk teknologien raskere uten tanke på trygge rammer og reguleringer. Dette skaper ujevne odds, Skriver Helse Sør-Øst.

Sykehuspartner skal nå presentere rapporten i helseforetakenes styrer og ledergrupper for å få økt oppmerksomhet rundt tema. 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse