fbpx Her er det farligst å være hjelpearbeider Hopp til hovedinnhold

Her er det farligst å være hjelpearbeider

Hjelpearbeider

2023 ble det dødeligste året for hjelpearbeidere siden registreringen startet. I 2024 vil tallene trolig bli enda høyere.

Dette kommer frem i en pressemelding fra hjelpeorganisasjonen Care i forbindelse med verdens humanitære dag, som er i dag, 19. august.

Dagen skal hedre arbeidet hjelpearbeidere gjør verden over.

Oversikten over skader og drap hjelpearbeidere utsettes for, lages av databasen Aid Worker Security. Siden 1997 har de samlet rapporter om hendelser som rammer hjelpearbeidere i verdens konfliktområder.

Statistikken registrerer mennesker som er tilknyttet en lokal hjelpeorganisasjon eller en av de internasjonale hjelpeorganisasjonene. De kan blant annet være helsepersonell, psykologer, lærere eller logistikkmedarbeidere.

Se oversikten på siden til Aid Worker Security Database her: 

Afrika, Midtøsten og Afghanistan

I alle årene rapportene er samlet, har områdene sør for Sahara og Afrikas horn, Midtøsten og Afghanistan-området dominert i antall skader og dødsfall. Det har dreid seg om skader etter skyting, luftangrep, kidnapping og overfall. 

2023 ble det verste året hittil, med 595 skader, av dem 280 drepte, 224 skadede og 91 kidnappinger.

Men hittil i år ser det ut til at 2024 blir enda verre. Til nå er hele 172 hjelpearbeidere omkommet.

Gaza farligst

Gaza er det klart farligste stedet å drive med hjelpearbeid nå for tiden. Siden krigen i Gaza brøt ut etter Hamas-angrepet på mål i Israel 7. oktober i 2023, er flere enn 250 hjelpearbeidere drept i angrep i dette området.

Så langt i år har 121 hjelpearbeidere blitt drept i Palestina mens de var på jobb.

Det er 109 flere enn i Sudan, som er det nest farligste landet å være hjelpearbeider i, ifølge Aid Worker Security Database. 

Flest lokale ansatte

Hele 95 prosent av angrepene mot hjelpearbeidere som er registrert i år, har rammet lokalt ansatte, ifølge Cares pressemelding.

– Lokalt ansatte og partnerorganisasjonen er avgjørende for vårt nødhjelpsarbeid. Altfor ofte blir deres innsats oversett, og de får for lite økonomisk støtte. Særlig kvinnelige hjelpearbeidere tar stor risiko. Deres innsats er avgjørende, fordi de kan nå ut til sårbare grupper, og spesielt kvinner og barn, på en måte som menn ikke kan, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i Care Norge. 

I disse landene er flest hjelpearbeider drept så langt i 2024: 

Palestina: 121 

Sudan: 12 

Sør-Sudan: 8 

Etiopia: 6 

DR Kongo: 5 

Nigeria: 5 

Syria: 5 

(Kilde: Aid Worker Security Database)

– Mindre hjelp kommer frem

– Økningen i angrep mot hjelpearbeidere må stoppe. Angrepene er ikke bare tragisk for hjelpearbeiderne som blir drept og deres familier, venner og kollegaer. De er også, i praksis, angrep på folks sjanser til å overleve krig og kriser. Når hjelpearbeidere angripes, betyr det også at mindre hjelp kommer frem, sier Georgsen i Care.

Care er en av verdens største hjelpeorganisasjoner og er til stede i over 100 land.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse