fbpx Over 3000 gode leveår tapt i venting på nye legemidler Hopp til hovedinnhold
Ny rapport:

Over 3000 gode leveår tapt i venting på nye legemidler

Familie

Venting på innføring av nye legemidler førte i fjor til tap av over 3000 såkalte kvalitetsjusterte leveår, ifølge ny rapport. Kreftpasienter rammes mest.

Mer enn 6500 pasienter skal ha dødd eller fått redusert livskvalitet mens de ventet på at nye legemidler skulle bli innført i spesialisttjenesten i fjor. Antall tapte, kvalitetsjusterte leveår (se definisjon i faktaboks) beregnes til 3083.

Dette ifølge en fersk rapport som Menon Economics har laget på oppdrag fra Legemiddelindustrien (LMI). 

Flest kreftpasienter

Aller flest år gikk ifølge rapporten tapt i venting på legemidler for kreftpasienter. Nærmere halvparten av de tapte årene tilskrives denne pasientgruppen, mens hjerte- og karsykdommer står for rundt en sjettedel.

Om man ser på antall pasienter som rammes, er fordelingen mellom sykdomsområder noe annerledes (se diagrammer nedenfor).


 


 


I gjennomsnitt var tapet som følge av ventetiden på 0,47 kvalitetsjusterte leveår per pasient.

Beregningene tar utgangspunkt i tiden det tar fra et nytt legemiddel får europeisk markedsføringstillatelse og frem til det blir besluttet innført i norsk helsetjeneste. 

Det er kun snakk om legemidler som ble tatt i bruk i spesialisthelsetjenesten i 2023, og ikke legemidler som for øyeblikket er under vurdering, som ikke har fått godkjenning, eller som er innført gjennom andre ordninger, eksempelvis legemidler finansiert av folketrygden.

Lover redusert ventetid

I snitt tar det nå 494 dager fra EU har godkjent et legemiddel til det også er godkjent i Norge. Det viser den internasjonale rapporten Wait-24 som ble lagt frem i juni. Her fremkommer det også frem at ventetiden økte med 51 dager fra 2021 til 2023.

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) har lovet at ventetiden skal ned.

I juli innkalte han Beslutningsforum, Direktoratet for medisinske produkter og organisasjonen Legemiddelindustrien til et møte.

– Vi ble enige om at ventetiden skal ned, og at de tre aktørene er de som kan gjøre noe med det. Vi er enige om at folk i Norge skal få tilgang til nye medikamenter raskere enn i dag, uttalte Vestre den gangen.

Venter betydelig økning

Rapporten fra Menon Economics peker på ulike utviklingstrekk som derimot antas å kunne øke det samlede helsetapet knyttet til slik venting betydelig i årene fremover:

  • Persontilpasset medisin og avanserte terapier vil kunne gjøre det stadig mer utfordrende å dokumentere effektiviteten av behandlingen før den innføres
  • Det kommer stadig flere nye behandlingsmuligheter for sjeldne sykdommer, noe som gir utfordringer knyttet til å dokumentere effekt og kostnadseffektivitet
  • Medisinske gjennombrudd innenfor områder med store pasientpopulasjoner, noe som innebærer et høyt samfunnsmessig tap ved ventetid
Fakta
Kvalitetsjusterte leveår

Ifølge Menon-rapportens forklaring kombinerer begrepet både kvantiteten og kvaliteten på livet, ved å tildele en verdi mellom 0 og 1 til et leveår.

0 representerer døden og 1 representerer et år med perfekt helse.

Dette gjør det mulig å sammenligne ulike helsetilstander og nytten av behandlingsalternativer. 

På engelsk brukes Quality adjusted life year, forkortet QALY.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse