fbpx NSF: – Vanlige folk trenger ikke bare skattelettelser Hopp til hovedinnhold

NSF: – Vanlige folk trenger ikke bare skattelettelser

– Det er behov for et varig løft i helse- og omsorgstjenestene, sier nestleder Kai Øivind Brenden i Norsk Sykepleierforbund. Han savner en slik satsing i forslaget til statsbudsjett.

Nestlederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) sier helsevesenet er ryggraden i samfunnet vårt, og at vi står overfor en kritisk situasjon. Derfor krever forbundet et langsiktig og tverrpolitisk løft for helse- og omsorgstjenestene.

– Rammene for kommunesektoren er særdeles dårlig

– Vi har merket oss at regjeringen sier at det er vanlige folks tur, men vanlige folk trenger ikke bare skattelettelser. De trenger også gode helsetjenester, og i kommunesektoren blir dette vanskelig å ivareta med denne marginale økningen i bevilgninger, sier Brenden. 

– Rammene for kommunesektoren er særdeles dårlig, legger han til.

I statsbudsjettet for 2025, som ble lagt frem 7. oktober, fikk sykehusene 3,4 milliarder mer og kommunene 400 millioner ekstra.

– Vi står i en situasjon hvor 19 av 20 helseforetak går med underskudd, og det kreves målrettede tiltak for å snu utviklingen. Dette er ikke den satsingen på spesialisthelsetjenesten som vi så sårt trenger, mener Brenden.

 

– Ikke et nevneverdig sterkt sykehusbudsjett

Økningen som helseforetakene har fått, skal også brukes til å oppfylle løftet om kortere ventetider i statsbudsjettet, med mål om å redusere de lange ventetidene. 

– Dette er ikke et nevneverdig sterkt sykehusbudsjett. I realiteten vil handlingsrommet til sykehusene, og dermed muligheten til å redusere ventetidene, være begrenset, sier nestlederen.

NSF har tidligere etterlyst en helhetlig satsing på beredskap og infrastruktur – bygg, utstyr og teknologi – samt faglig ledelse og kompetanseutvikling. Det må til for å gi bedre kapasitet og høyere kvalitet i helse- og omsorgstjenestene, mener NSF. 

Vil ha mer til psykisk helse

Regjeringen har satt av 400 millioner til konkrete tiltak i opptrappingsplanen for psykisk helse.

– NSF ser positivt på at regjeringen viderefører sin satsing i opptrappingsplan for psykisk helse. En fortsatt økning i rammetilskudd for det kommunale psykisk helse og rusarbeidet er nødvendig for å bygge opp gode, raske lavterskel-helsetjenester. 

Samtidig registrerer NSF at døgnplasser innen de spesialiserte tjenestene, både innen psykisk helsevern og rusbehandling, reduseres. 

– Det er bekymringsfullt at det ikke satses mer, mener Brenden. 

Ingen tiltak for utdanning av sykepleiere

Nestlederen savner tiltak i budsjettet som skal hjelpe på sykepleiemangelen.

– Det er avgjørende at regjeringen prioriterer utdanning, både for sykepleiere, jordmødre og spesialsykepleiere. Kvaliteten på utdanningen må fortsatt være høy, og vi må sikre at studentene får den kompetansen som er nødvendig for å møte samfunnets behov, sier Brenden.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse