fbpx Uheldige fødselsutfall hos innvandrerkvinner Hopp til hovedinnhold

Uheldige fødselsutfall hos innvandrerkvinner

Illustrasjonen viser en oppslått bok med ulike grafer som kommer ut. Over svever en klode med symboler rundt. Et diplom ligger over kloden. Nederst til høyre står teksten "Doktorgrad".

Ulike grupper innvandrerkvinner har ulik risiko for uheldige fødselsutfall, viser en ny doktorgradsavhandling.

«Adverse neonatal outcomes in migrant women in Norway»

Med hjelp av et rikt datagrunnlag fra Medisinsk fødselsregister og Statistisk sentralbyrå har jordmor Eline Skirnisdottir Vik sett nærmere på migrasjonsrelaterte faktorer innvirkning på fødselsutfall.

  • Doktorand: Eline Skirnisdottir Vik
  • Disputas: 11. september 2020
  • Utgått fra: Universitetet i Bergen

3 svar fra Vik

  1. Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt? Fødepopulasjonen i Norge er i endring, og i dag har mer enn en fjerdedel av nyfødte barn en mor med innvandrerbakgrunn. Innvandrerkvinner er ofte forbundet med økt risiko for ulike uheldige fødselsutfall, men dette gjelder ikke alle. I min avhandling identifiserer vi innvandrerkvinner spesielt utsatt for økt risiko for dødfødsel og andre uheldige fødselsutfall.
  2. Hvilke metoder har du brukt og hvorfor? Mine studier er epidemiologiske, registerbaserte studier. Medisinsk fødselsregister og Statistisk sentralbyrå har levert et rikt datamateriale knyttet til alle fødsler i Norge mellom årene 1990 til 2013/2016. I datamaterialet har vi hatt tilgang til en rekke migrasjonsrelaterte faktorer, inkludert faktorer som mors fødeland og botid i landet. Disse faktorene danner grunnlaget for analysene i de ulike artiklene i avhandlingen. Resultatene viser en forskjell i risiko for uheldige fødselsutfall mellom ulike grupper innvandrerkvinner.
  3. Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis? I tillegg til å være relevante for praksis danner funnene i studiene grunnlag for fremtidige studier med oppmerksomhet rettet mot 1) årsaker til ulikheter i risiko mellom ulike grupper av innvandrerkvinner, og 2) å utvikle og teste intervensjoner i praksis tilpasset forskjellige grupper gravide kvinner med innvandrerbakgrunn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse